Akashi: Srpska strana odgovorna za “najgrozniji čin” u Srebrenici

F
FENA
24.11.2015. u 19:43
3
140
Akashi: Srpska strana odgovorna za “najgrozniji čin” u Srebrenici
3
Akashi: Srpska strana odgovorna za “najgrozniji čin” u Srebrenici Foto: EPA
Bivši mirovni izaslanik Ujedinjenih nacija Yasushi Akashi kazao je na suđenju Ratku Mladiću da su sve tri strane u ratu u BiH činile zločine, ali ne u istoj mjeri, i da je srpska strana odgovorna za “najgrozniji čin” u Srebrenici, saopćio je u utorak BIRN Justice Report.
Tokom unakrsnog ispitivanja, tužilac Alan Tieger pitao je svjedoka da li je istina da “genocid nije činio dio zvanične politike” vlade u Sarajevu, ali jeste bio dio politike vodstva bosanskih Srba.

Tačno - prokomentarisao je u sudnici japanski diplomata.

Na kasnije pitanje Mladićevog branioca Dragana Ivetića da li se potpuno slaže s tim navodima, Akashi je, međutim, odgovorio: “Ne.”

Bivši komandant Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić optužen je za genocid nad oko 7.000 muslimanskih muškaraca iz Srebrenice. Sudi mu se i za genocid počinjen u još nekoliko opština, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, podsjeća BIRN.

Akashi je rekao i da su poslije pada Srebrenice lideri Republike Srpske “uporno odbijali” da dozvole pristup Crvenog krsta zarobljenicima iz Srebrenice.

"Naši napori bili su uzaludni", dodao je on.

Kada je Crvenom krstu konačno odobren pristup u zarobljenički logor u Batkoviću kod Bijeljine, našao je stotinjak zarobljenika iz Srebrenice, dok je sudbina “oko 7.000 nestalih ostala nejasna”, rekao je Akashi.

"Držani smo u gustoj magli o tome šta se desilo u Srebrenici", kazao je on.

Iz Akashijeve knjige, tužilac Tieger citirao je i da je Mladić bio “emotivni nacionalista”, koji nije sa istim žaljenjem prihvatao srpske i nesrpske žrtve.

Mogući uzrok zločina u Srebrenici, Akashi je u knjizi vidio u osveti za zločine nad Srbima.

Svjedok je u sudnici potvrdio te navode, uz ogradu da je u knjizi “naglas razmišljao”.

Odgovarajući na tužiočeva pitanja, Akashi je posvjedočio i da su srpske snage u ljeto 1995. godine uzele kao taoce pripadnike UNPROFOR-a i isturale ih kao “živi štit” da bi zaustavili zračne udare.

Te napade, uz odobrenje UN-a, Akashi je označio kao prekretnicu, poslije koje se UNPROFOR pretvorio iz misije za održavanje mira u snage za nametanje mira.

Suđenje Mladiću biće nastavljeno u srijedu, 25. novembra, saopćio je BIRN - Justice Report.


Komentari (140)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: