Nakon pada aviona
4

Ajatolah Khamenei predvodi vjerski obred Iranaca prvi put nakon osam godina

M. N.
Ali Khamenei
Ali Khamenei
Iranski vjerski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei predvodit će džuma-namaz u Teheranu, što je prvi put nakon osam godina.

Dogodilo se to usljed rasprostranjenih bijesnih protesta zbog ukrajinskog putničkog aviona koji je iranska vojska oborila prošle sedmice. Iransko rukovodstvo je također pod pritiskom zbog oštrog nazadovanja u ekonomiji do kojeg su dovele američke sankcije.

Ajtolah Khamenei u svom dosadašnjem govoru nije povezivao trenutna dešavanja sa situacijom.

"Iranska nacija će još jednom pokazati svoju ujedinjenost i veličanstvenost", rekao je.

Posljednji put je vodio vjerski obred u Teheranu 2012. godine na 33. godišnjicu Islamske revolucije, piše BBC.

Sada se pojavio kada su iranske vlasti pozvale građane na marševe širom zemlje kao znak podrške Revolucionarnoj gardi koja je pod pritiskom zbog obaranja ukrajinskog aviona. U Teheranu su u toku velike pripreme kako bi što više pristalica izašlo na ulice.

Predsjednik Hassan Rouhani je apelovao na nacionalno jedinstvo te je pozvao vojsku da u potpunosti obrazloži kako je oborila avion. Avion Ukraine International Airlinesa, Boeing 737-800, srušen je kratko nakon polijetanja iz Teherana, a poginulo je 176 osoba.

Danima su iranske vlasti negirale odgovornost za ovaj tragični incident, da bi nakon pritiska Revolucionarna garda priznala da su avion pobrkali s projektilom tokom visokih tenzija sa SAD-om.

Vjerski obred možete pratiti uživo ovdje.