Svijet
10

Ajatolah Hamnei osuo paljbu po SAD-u na Twitteru

Klix.ba
Na Twitter nalogu za koji se vjeruje da ga koristi iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei u posljednje vrijeme učestalo se objavljuju poruke u kojima se napadaju SAD, odnosno policija te zemlje, koja je u nekoliko navrata u posljednje vrijeme počinila ubistva mlađih Afroamerikanaca. Hamnei kritikuje rasizam u toj zemlji, a koristi hashtage #Jesus i #Ferguson.

Hamnei je u nedjelju žestoko napao SAD u nekoliko tweetova, kazao je da je ta zemlja pokazala svo licemjerje tokom protesta u Fergusonu. U jednom momentu je napisao: "Za očekivati je da Isusovi sljedbenici slijede Isusa, bore se protiv arogancije i podržavaju potlačene". Uz to je Hamnei dodao hashtage "Životi crnaca su bitni".

Osim toga, Hamnei je u jednom momentu uporedio nasilje nad crncima u Americi sa nasiljem i tlačenjem Palestinaca u Gazi.

Ovo nije prvi put da je ajatolah kritikovao SAD na Twitteru, a zbog policijske brutalnosti u toj zemlji prema crncima, piše RT.

Ali Hamnei je reagirao i kada je policajac Darren Wilson 9. augusta ubio tinejdžera Michaela Browna. Tada je napisao i kako su Afroamerikanci i dalje potlačeni i diskriminirani u SAD-u.

Twitter nikada nije potvrdio da je ovo nalog koji zaista koristi ajatolah Hamnei na engleskom jeziku. Smatra se da nalogom, uz dopuštenje ajatolaha, upravlja šef njegovog ureda, koji upite da li je to ajatolahov nalog nije ni demantovao niti potvrdio.

Hamnei ima više od 90.000 sljedbenika na ovoj društvenoj mreži gdje se obraća na engleskom, a također koristi i Twitter na maternjem jeziku.