|

Aida Hadžialić, švedska ministrica: Glavno je da promjene pođu iz BiH

Aida Hadžialić, švedska ministrica: Glavno je da promjene pođu iz BiH
17
F
FENA
10.11.2014. u 09:57
30
komentara
17

dijeljenja
Aida Hadžialić, švedska ministrica: Glavno je da promjene pođu iz BiH
Gotovo mjesec je prošao od imenovanja Aide Hadžialić na poziciju ministrice obrazovanja u vladi Švedske koju predvodi premijer Stefan Lofven.
"Mogu vam reći da je ovo za mene zaista velika stvar. Nastojat ću sada da reprezentujem ovu vladu na što bolji način. Vjerujem da ću moći uraditi dobar posao", izjavila je Hadžialić za današnje Oslobođenje.

"Što se tiče Švedske, uređena je tako da je sve veoma organizovano. Ima mnogo struktura. Te strukture s kojima sam radila kao dogradonačelnica postoje i na državnom nivou, iako je to sad drugi nivo, ali sistem je sličan što je veoma važna platforma za mene kako bih mogla obaviti dobar posao sada", dodala je Hadžialić.

Također je navela da su, budući da je postala najmlađa ministrica u historiji te skandinavske zemlje, sve reakcije Šveđana uglavnom bile pozitivne.

Hadižalić naglašava da mnogi ljudi hvale premijera kako je izabrao mlade ljude i doveo ih na funkciju te imao povjerenje u njihovo nastojanje, znanje i iskustvo da bi mogli uraditi dobar posao.

"Mi ćemo to, naravno, i uraditi. Nisam jedina koja je mlada u ovoj vladi. Ima nas više koji su mlađi, a koji već imaju iskustva i premijer je nama dao povjerenje da ćemo i mi nešto dobro moći uraditi. Ali naravno, za mene je važno da sam došla u Švedsku kao dijete, odrasla sam u ovoj državi, znam kako ova država funkcioniše. Za mene je sve to vjerovatno lakše išlo nego za neke starije ljude koji su došli u Švedsku. Naravno da svi nastoje da se adaptiraju, ali druga je stvar kada ti kao dijete naučiš jezik, pa se školuješ u ovom sistemu, postaneš dio društva na jedan skroz drugi način, što je meni pomoglo", kazala je Hadžialić.

Švedska vlada (Foto: EPA) Švedska vlada (Foto: EPA)


Također je dodala da dolazi u BiH, da ima prijatelje u Bosni i da zna kakva je situacija.

"Znam da je status quo što se uče situacije. Nadam se da će BiH napraviti korake naprijed, da će postati ujedinjena, jaka država kako bi se svim ljudima u toj državi pružila bolja budućnost. Žao mi je da mnogi ljudi, mladi ljudi, možda ne osjećaju da je budućnost svijetla za njih, ali stvarno se nadam da će se to promijeniti", kazala je.

Istaknula je da je Švedska dobar primjer, kao država koja investira mnogo resursa u školovanje, u mlade ljude, u budućnost.

Također je navela da je važno da je BiH provela demokratske izbore i da je sada važno pronaći stabilne tačke da bi se išlo naprijed što se tiče razvijanja države.

"Dobro je da su provedeni izbori, sada treba razmišljati kako dalje, kako biti konstruktivan u tom poslu", kazala je Hadžialić, ministrica u novoj vladi Švedske, rođena u Foči, a koja je BiH zbog ratnih dešavanja napustila kada je imala pet godina.
Prijavi grešku


Komentari (30)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...