Svijet
0

Ai Weiwei: Ne želim napustiti Kinu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Kineski konceptualni umjetnik i poznati disident Ai Weiwei, koji je u aprilu prošle godine završio u dvomjesečnom pritvoru, nakon čega mu do danas nije dopušteno napuštanje zemlje, izjavio je kako vjeruje da se u Kini sprema "veliki obrat u kojem će pobijediti humanizam" te kako je "niti spreman, niti želi otići" iz te zemlje.

U intervjuu za njemački list "Die Welt" Weiwei je otkrio da je njegov odnos s domovinom izuzetno blizak, na svjesnoj i nesvjesnoj razini. "Zbog toga je bilo kakva odluka o napuštanju zemlje posebno važna. Nisam spreman niti želim otići iz Kine", kazao je Weiwei u intervjuu objavljenom u mrežnom izdanju tog sedmičnika, prenijela je Hina.

Iako tokom 81 dana provedenog prošle godine u pritvoru bez konkretne optužbe nije bio podvrgnut fizičkom nasilju, proživio je "nehumaniji oblik mučenja" - duhovno mučenje koje nije izazvalo fizičku bol već poniženje, kaže taj umjetnik.

Weiwei ne skriva iznenađenje time što je u globalnoj akciji organiziranoj kako bi mu se pomoglo platiti kaznu nakon što su ga vlasti optužile za izbjegavanje plaćanja više od dva miliona dolara poreza sudjelovalo i više od 30 hiljada Kubanaca.

"Ta me inicijativa apsolutno oborila s nogu. Omogućila mi je da kinesko društvo sagledam iz jednog posve novog kuta. Odjednom sam shvatio da današnji mladi naraštaji i društvo kao takvo nisu više, kako se nekada mislilo, hrpa pijeska bez ikakva zanimanja za javni aktivizam", kazao je.

Svi su oni ustali protiv kršenja slobode izražavanja - od običnih građana i mlađe generacije rođene u 80-im i 90-im godinama prošloga stoljeća do istaknutih političara, dodaje. "Kinesko društvo prolazi kroz proces samousmjeravanja. Kina se nalazi u prvim fazama velikog obrata. Onaj ko pristaje na kompromise kada je riječ o temeljnim vrijednostima, ljudskim pravima i slobodi mišljenja, čini grijeh i u konačnici će i 'platiti za to', a promjene će se nastaviti sve dok se stari sistem ne uruši i pobijedi humanizam, jer živimo u svijetu savjesnih ljudi", smatra.

Umjetnik bogatog opusa provokativnog karaktera, poznat po društvenom angažmanu i političkom aktivizmu, Weiwei ubrzano postaje jedan od vodećih umjetnika kineske nezavisne art scene.