Svijet
0

AI: Svojim ponašanjem Evropa bila SAD-u partner u zločinu

FENA
Evropa je svojim ponašanjem u "ratu protiv terorizma" bila partner u zločinu Sjedinjenim Državama, kazao je u srijedu u Zagrebu Edin Tuzlak, tajnik hrvatskog ureda organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesty International (AI).

Na konferenciji za novinare povodom izvještaja AI-ja "Partneri u zločinu - uloga Evrope u američkim izručenjima", Tuzlak je upozorio na opasnost predrasude da je Evropa najveći zaštitnik ljudskih prava.

"Evropa je svojim ponašanjem (...) u ratu protiv terorizma samo dokazala da je američki partner u zločinu", kazao je i predstavio preporuke kojima AI poziva države članice Vijeća Evrope (VE), samo Vijeće i Evropsku uniju da spriječe kršenja ljudskih prava, javila je Hina.

AI je u srijedu objavila drugi dio tog izvještaja u kojem se iznose dokazi da su neke države u Evropi znale da su na njihovu tlu američki obavještajci kršili međunarodne konvencije o ljudskim pravima.

Činili su to protuzakonitim privođenjima i otmicama osoba osumnjičenih za terorizam, piše u dokumentu nastalom na temelju intervjua sa žrtvama i vladinim dužnosnicima, medijskih te izvještaja aktivista za ljudska prava i na osnovi analize letova.

U uvodu izvještaja piše da su evropske zemlje opetovano opovrgavale uučesništvo, no kako su dokazi izlazili na površinu, postalo je jasno da su one odabrale pristup "nisam zlo vidio ni za njega čuo".

"Slučajevi ne ostavljaju dvojbe u to da je sedam država - Bosna i Hercegovina, Njemačka, Italija, Makedonija, Švedska, Turska te Velika Britanija - zanemarilo svoju dužnost poštivanja i zaštite ljudskih prava", piše u izvještaju koje se fokusira na šest slučajeva izručenja 13 nezakonito uhapšenih žrtava avionima prebačenih u inozemstvo.

Zaključci AI-ja podudaraju se i s izvještajem glavnog tajnika VE-a Terryja Davisa u kojem stoji da važeći zakoni u evropskim zemljama ne nude "primjerena jamstva protiv kršenja ljudskih prava".

Davis je u srijedu objavio izvještaje na temelju odgovora koje je VE-u uputilo 46 europskih država članica o kontroli zračnog prostora i rada stranih obavještajnih službi na njihovom teritoriju.

Istraga koju je proveo senator Dick Marty za Parlamentarnu skupštinu VE pokazala je da je 14 evropskih država bilo umiješano u tajne letove CIA-e, a Poljska i Rumunija su na svome tlu imale tajne zatvore u koje su zatvarani islamisti osumnjičeni za terorizam.

Danas objavljeni izvještaj AI bavi se slučajem tzv. alžirske šestorice, uhapšene u BiH i prebačene u američko logor Guantanamo, iako ih je Vrhovni sud BiH oslobodio svake krivnje. Izručeni su, tvrdi njihov odvjetnik, zato što je Washington zaprijetio BiH uskratom pomoći budu li oslobođeni.

Izvještaj se bavi i slučajem njemačkog državljanina, otetoga u Makedoniji i prebačenog u Afganistan, koji je bio mučen, a oslobođen kada se otkrilo da je krivo uhapšena osoba.

Među ostalim naveden je i slučaj trojice egipatskih državljana koji su zatražili azil u Švedskoj ali ih je ona izručila Egiptu iako se zna da se u toj zemlji muče zatvorenici, no zadovoljila se takozvanim "diplomatskim jamstvom" da se to neće dogoditi.

Tuzlak je na konferenciji za novinare podsjetio i na prvi dio izvještaja u kojem se spominje da se avion, kojim je CIA prebacivala osumnjičene za terorizam, koristio i dubrovačkom zračnom lukom.

Hrvatske vlasti poslale su VE-u tražene podatke, ali ih nisu javnosti objavile uz obrazloženje da je bolje pričekati da VE objavi cjelovit tekst svoje istrage, kazao je Tuzlak i zaključio kako se čini da hrvatske vlasti žele da se to pitanje zaboravi.