Svijet
0

AI: Pobunjenici čine ratne zločine na Tajlandu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Međunarodna organizacija Amnesty Internationl (AI) osudila je u utorak nasumična ubijanja civila od strane pobunjenika u tajlandskoj južnoj pograničnoj pokrajini, ističući da su ova ubistva ratni zločini.

U izvještaju kojeg je objavio AI također stoji da su sigurnosne snage krive za pretjeranu upotrebu sile, uključujući i vansudske osude i ubistva, javio je u utorak Reuters.

Skoro 4.800 osoba, većinom civila, ubijeno je, a hiljade je povrijeđeno u najjužnijim okruzima Yala, Pattani i Narathiwat, kao i u susjednim dijelovima okruga Songkhla od početka ustanka 2004. godine.

  • Pobunjenici su činili i nastavljaju da čine radnje usmjerene na širenje terora među građanima, što uključuje i ratne zločine, piše u izještaju AI-a.

Etnički Malajski muslimani čine većinsko stanovništvo u tom području, koje je bilo dio Malajskog sulatanata do njegovog pripajanja od budističkog Tajlanda prije stotinu godina. Vjeruje se da pobunjenici imaju za cilj odvajanje, ali mnoge tajanstvene grupe nisu iznosile svoje zahtjeve u javnost niti su pokazale bilo kakvo zanimanje za pregovaranje s državnom vladom.

U trostrukom bombaškom napadu u septembru u Narathiwatu ubijeno je šest osoba i desetine povrijeđeno.

U izvještaj AI-a pod naslovom "Nisu uzeli ništa osim njegovog života“ zabilježene su smrti 82 osobe u 66 napada pobunjenika između novembra 2006. godine i juna 2011. u tri okruga.

Većina žrtava su bili muslimani, ali Amnesty izvještava da su pobunjenici ubijali i budiste.

Mnoga ubistva se dešavaju noći, s rijetkim izuzecima u dnevnim napadima pred svjedocima. Međutim, svjedoci su previše uplašeni da bi davali iskaze, jer se boje odmazde.

Broj napada se postepeno smanjuje.