{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


AI: Kineski izvoz oružja pojačava sukobe u Sudanu, Nepalu i Mianmaru

F
12.6.2006. u 10:43
0
0
AI: Kineski izvoz oružja pojačava sukobe u Sudanu, Nepalu i Mianmaru
0
AI: Kineski izvoz oružja pojačava sukobe u Sudanu, Nepalu i Mianmaru
Amnesty International (AI) u nedjelju je izvijestio da to što Kina prodaje vojna vozila i oružje Sudanu, Nepalu i Mianmaru pojačava sukobe te potpomaže nasilje i represivnu vladavinu u tim državama.
U izvještaju te organizacije za ljudska prava stoji da je Kina dopremila više stotina vojnih kamiona sudanskoj i mianmarskoj vojsci te granate i puške nepalskim sigurnosnim snagama.

"Kina koristi frazu 'oprezno i odgovorno' kako bi opravdala izvoz oružja, ali prodaja oružja zemljama kao što su Sudan i Mianmar pokazuje da su njezini postupci sve samo ne to", izjavio je Colby Goodman iz AI-ja.

Vojni službenik u uredu glasnogovornika kineskog ministarstva vanjskih poslova, koji je želio ostati anoniman, u nedjelju je izjavio da će Ministarstvo razmotriti iznesene tvrdnje, ali da ih ne može komentirati.

U izvještaju AI-a stoji kako je UN-ova istraga u aprilu 2005. pokazala da je Kina izvezla više od 200 vojnih kamiona Sudanu, gdje je porast nasilja od 2003., posebno u regiji Darfur, odnio više od 200 hiljada života, a više od dva miliona ljudi bilo je primorano napustiti svoje domove.

Navodi se i da Kina redovito opskrbljuje vojsku Mianmara, države u jugoistočnoj Aziji koja se prije zvala Burma, usprkos tome što je tamošnja vojna hunta "mučila, ubila i prognala stotine hiljada civila". U tu je državu, tvrde u AI-ju, izvezla 400 vojnih kamiona.

Nepalskim snagama sigurnosti, pak, prenosi Hina, početkom ove godine Kina je prodala gotovo 25.000 kineskih pušaka i 18.000 granata, koje to oružje, kažu u Amnesty Internationalu, koriste u gušenju antimonarhističkh protesta.

AI također upozorava da je u porastu izvoz kineskih pištolja u Australiju, Maleziju, Tajland i Južnoafričku Republiku, koji se uglavnom koriste za pljačke, silovanja i druge oblike kriminala.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: