Svijet
0

Ahtisaarijev plan o Kosovu prvi put pred Vijećem sigurnosti

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a koja je u utorak održana iza zatvorenih vrata posebni izaslanik Martti Ahtisaari obrazložio je svoj prijedlog da Kosovo dobije nezavisnost uz međunarodni nadzor.

Nakon njega govorio je premijer Srbije Vojislav Koštunica i šef UNMIK-a Joachim Ruecker, koji je prenio stavove kosovskog predsjednika Fatmira Sejdiua.

Premijer Koštunica je novinarima u UN-u saopćio da je Vijeće sigurnosti “odbacilo Ahtisaarijev plan”. Obrazložio je to stavom da – iako nije bilo formalnog glasanja – plan nisu pozdravile sve stalne članice, a da su se čule i ozbiljne kritike.

“Sudeći po načinu na koji je Ahtisaarijev plan promoviran, moglo se je očekivati da će mu sve članice Vijeća sigurnosti aplaudirati. Mi te aplauze nismo čuli ni prije ove sjednice, ni na sjednici, a nakon sjednice, siguran sam, čut ćemo mnoge kritike i argumente protiv Ahtisaarijeva plana”, kazao je Koštunica.

On je inače zatražio od Vijeća sigurnosti nove pregovore o statusu Kosova, uz novog međunarodnog posrednika.

Razloge za odbacivanje Ahtisaarijeva plana Koštunica je prethodno prenio i generalnom tajniku svjetske organizacije Ban Ki-moonu, s kojim je razgovarao u sjedištu UN-a na East Riveru.

Ban Ki-moon je u tom razgovoru ponovio kako u potpunosti podržava prijedlog Marttija Ahtisaarija, ističući da taj plan ima podršku SAD-a i Evropske unije.

Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu je na konferenciji za novinare u New Yorku rekao da je za Prištinu Ahtisaarijev prijedlog “kao izbalansiran kompomis – prihvatljiv”, te da Priština želi da se proces okonča što prije.

Ruski ambasador je ranije u utorak ponovio da je ključna zamjerka Moskve na Ahtisaarijev plan to što nadzirana nezavisnost za Kosovo nije prihvatljiva objema zainteresiranim stranama.

Novinarima se obratio i francuski ambasador u UN-u Jean-Marc de La Sabliere, koji je ocijenio da Rusija nastoji odgoditi rješenje, što je po njegovom mišljenju opasno.

Ambasador Rusije Vitalij Čurkin rekao je i kako je još rano da se govori o novoj rezoluciji i kako je veoma je važno da Vijeće sigurnosti učini sve što je moguće da se nađe rješenje prihvatljivo za obje strane.

Čurkin je rekao i da će zvanično predložiti slanje misije Vijeće sigurnosti na Kosovo koja bi ispitala provođenje Rezolucije 1244.

Komentirajući rusku inicijativu, glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack, prenosi VoA, rekao je na brifingu za novinare u Washingtonu da će prijedlog kome Rusija jasno pridaje važnost biti ozbiljno razmotren i u kontekstu mandata misije Vijeće sigurnosti, kao i roka u kome bi trebalo da se utvrdi činjenično stanje.