Svijet
0

Ahtisaari: Protivljenje Rusije nezavisnosti Kosova više šteti nego koristi

FENA
Protivljenje Rusije svakom obliku nezavisnosti Kosova više šteti nego koristi, ocijenio je izaslanik Ujedinjenih naroda o Kosovu Martti Ahtisaari u intervjuu objavljenom u četvrtak.

"Rusija ne jača svoj međunarodni stav, već naprotiv, slabi ga", rekao je bivši finski predsjednik za lokalni dnevni list Länsi-Savo.

Rusi i Zapad su suprotstavljeni u pogledu statusa Kosova. Od marta, Evropljani i Amerikanci su uzalud izradili tri prijedloga rezolucije kako bi pokušali da natjeraju Ruse, tradicionalne saveznike Beograda koji odbijaju preporuke Ahtisaarija, da prihvate nadziranu nezavisnost Kosova.

Zbog stalnog protivljenja Rusije svakom obliku nezavisnosti Kosova, Zapad izgleda da je spreman da predloži UN-u rezoluciju o odgađanju na nekoliko mjeseci odluke o statusu ove pokrajine, s većinskim albanskim življem.

"To može predstavljati više stvarnih problema za Ujedinjene narode ako Vijeće sigurnosti ne uspije postići jasno rješenje o ovom pitanju. Ako dođe do toga, bit će teško kontrolirati situaciju", ocijenio je Ahtisaari.

On je također upozorio na opasnost produženja pregovora, smatrajući da bi se nestabilnost na Kosovu mogla pojačati.