Svijet
0

Ahtisaari: Nisam optimist, ali vrijedi razgovarati

FENA
Specijalni izlaslanik UN-a za status Kosova Martti Ahtisaari izjavio je danas u Beču da nije optimist kad je riječ o postizanju kompromisa Beograda i Prištine na predstojećim pregovorima u Beču.

"Poučen svojim dugogodišnjim iskustvom, nisam optimist da je moguć kompromis", izjavio je Ahtisaari novinarima nakon obraćanja Stalnom vijeću OSCE-a u Beču.

"Kompromis o statusu nije moguć, ali dvije trećine dokumenta se tiču praktičnih pitanja vezanih za kosovske Srbe. Postoji mnoštvo pitanja svakodnevice o kojima vrijedi razgovarati", rekao je Ahtisaari, dodajući da je ovo prvi put, nakon predstavljanja prijedloga, da strane mogu da vode razgovor o njemu, za koje je rezervirao osam dana.

Njegova namjera je da se od sutra razgovara o čitavom dokumentu koji on želi što prije da finalizira.

Ahtisaari je istakao da su mnogi za njegov dokument rekli da je izbalansiran, fer i kompromisan.

U vezi stava Rusije o rješenju statusa Kosova, izaslanik UN-a je podvukao da treba biti obazriviji u tumačenju interpretacija iz Moskve, dodajući da ruski zvaničnici nisu naveli da će u VS UN upotrijebiti veto. Konačan stav Moskve će biti poznat kada njegov prijedlog dospije u VS UN, tijelu koje odlučuje o statusu Kosova, istakao je on.

Ahtisaari je danas predstavnicima 56 zemalja članica OSCE-a iza zatvorenih vrata predstavio svoj prijedlog rješenja i viđenje buduće uloge te organizacije na Kosovu. Ahtisaari je u izlaganju, kako se saznaje, ponovio "da je mala vjerovatnoća da će u pregovorima doći do kompriomisa".