Svijet
0

Ahtisaari: Kompromis između dvije strane – malo vjerovatan

FENA
Dnevnik Financial Times prenosi u utorak izjavu specijalnog izaslanika Marttija Ahtisaarija da neće biti promjene u dnevnom redu rješavanja statusa pokrajine Kosovo, dok The Guardian ističe njegovo upozorenje UN-u - nađite rješenje za Kosovo ili se suočite s rizikom od povratka nasilja.

U razgovoru za Financial Times Ahtisaari je istaknuo kako ne namjerava odustati od svojih rokova i da će Vijeću sigurnosti UN-a krajem mjeseca iznijeti svoj plan o "nadgledanoj" nezavisnosti za Kosovo.

Odgađanje, smatra on, nema smisla jer je kompromis između dvije strane sasvim malo vjerovatan.

"Ako neko traži još vremena, pitam ga: 'Da li će to donijeti bilo kakvu promjenu u vašim stavovima?' Ne verujem da bi pružanje dodatnog vremena moglo nešto značajnije promijeniti", prenosi Financial Times Ahtisaarijeve riječi.

List podsjeća da je izaslanik UN-a zbog izbora u Srbiji već pomaknuo izlaganje plana predviđeno za kraj prošle godine.

Sjedinjene Države i Velika Britanija podržavaju Ahtisaarijeve prijedloge, dok je Rusija iznijela ozbiljne rezerve oko dodjeljivanja nezavisnosti Kosovu u svjetlu protivljenja Beograda, mada je, nastavlja list, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u subotu kazao kako Moskva Beogradu nikada nije obećala da će zbog Kosova iskoristiti svoje pravo veta u Vijeću sigurnosti.

U razgovoru za Financial Times Ahtisaari je također doveo u pitanje argument Rusije da bi dodjeljivanje nezavisnosti Kosovu stvorilo presedan za teritorije koje teže otcjepljenju, poput Abhazije i Južne Osetije u Gruziji.

"To je dobra tema za raspravu, ali time je stvar iscrpljena. Probleme bivšega Sovjetskog saveza trebalo bi iznijeti pred Vijeće sigurnosti, koje treba odlučiti da li je to presedan", rekao je Ahtisari londonskom dnevniku.

Uz podsjećanje da je Srbija protiv Ahtisaarijevih prijedloga o "međunarodno nadgledanoj autonomiji za Kosovo", Guardian prenosi kako u Beogradu još nije odlučeno da li će i ko otići u Beč na konsultacije iduće sedmice.

"Ako neko ima 'briljatnu ideju' kako premostiti razlike do tih konsultacija, rado ću je uzeti u obzir", rekao je Ahtisaari Guardianu.

Kako prenosi list, Ahtisaari ima malo nade da su ustupci strana mogući, zbog čega nije spreman dozvoliti nastavak pregovora nakon februara. Nakon toga, smatra Ahtisaari, Vijeće sigurnosti bi trebalo nametnuti rješenje.

"Ako međunarodna zajednica želi riješiti situaciju, treba biti dovoljno hrabra i odlučiti o statusu, jer strane to ne mogu", rekao je Ahtisaari Guardianu, navodeći kako bi u protivnom moglo doći do pogoršanja sigurnosne situacije na Kosovu.