Svijet
0

Ahtisaari: EU ima ključnu ulogu u rješavanju statusa Kosova

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Posebni izaslanik UN-a za Kosovo Martti Ahtisaari ocijenio je u nedjelju na Bledu da Europska unija ima ključnu ulogu u rješavanju statusa Kosova. Prema njegovim riječima, u nadolazećem periodu potreban je diplomatski napor na najvišoj razini.

"Kosovo jest i treba biti prioritetno europsko pitanje. Krajnje je vrijeme da se pređe iz faze upravljanja krizom u fazu zaključenja igre", rekao je Ahtisaari u govoru na Strateškom forumu na Bledu posvećenom proširenju Europske unije.

Bivši finski predsjednik predstavio je u aprilu Vijeću sigurnosti UN-a plan o neovisnosti Kosova pod nadzorom međunarodne zajednice kojim bi ono dobilo ustav, zastavu i nacionalnu himnu.

Srbija je plan kategorički odbacila protiveći se podjeli svojeg teritorija, a na njezinu stranu stala je Rusija. Washington i EU podržavaju Ahtisaarijev plan.

UN je dvjema stranama odlučio dati novu priliku za pregovore uz posredovanje rusko-američko-europske trojke. Priština i Beograd stajališta će pokušati približiti 30. augusta u Beču.

"Ne činiti ništa nije opcija", rekao je Ahtisaari braneći svoj plan kao "najbolji kompromis" koji je dobio potporu međunarodne zajednice.

Njegova provedba zahtijeva međutim "snažno i dosljedno stajalište Europske unije u mjesecima koji dolaze za što su potrebni intenzivni diplomatski napori na najvišoj razini", upozorio je Ahtisaari.