Ahtisaari brani svoj plan za Kosovo

F
FENA
18.10.2008. u 17:17
0
10
Ahtisaari brani svoj plan za Kosovo
0
Ahtisaari brani svoj plan za Kosovo
Martti Ahtisaari prvi put je dao intervju jednom britanskom listu, od dobijanja Nobelove nagrade za mir, u kojem on ističe neminovnost "države Kosovo", piše u subotu Guardian.
Srbija nema drugu opciju osim da prihvati ovakvo stanje stvari, kaže Ahtisaari, ne osvrćući se naročito na udarac njegovom planu za Kosovo - uspjehu Srbije da proslijedi slučaj legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova Međunarodnom sudu pravde, primjećuje list.

Ahtisaari također tvdi da nije važno to što je Kosovo do sada priznala samo 51 zemlja od ukupno 192 ("Vrlo važno što Paragvaj nije priznao Kosovo"), ističući da je ovdje važna ekonomska moć onih zemalja koje ga jesu priznale.

Što se tiče odbijanja Srbije da ikad prizna nezavisnost Kosova, on kaže da će ona na to morati da pristane, ako želi članstvo u EU, rekavši da "ne možete da trpate prst u oko EU, ako želite da joj se pridružite".

On kaže da je svim stranama poslao privatnu poruku, ubrzo po stupanju na položaj medijatora, da je odvajanje Kosova neizbježno, odnosno, da vraćanje Kosova Srbiji, u svjetlu svega što se dogodilo, nije realna niti prihvatljiva opcija, te da je od marta 2006. svima trebalo da bude jasno šta će biti njegov plan.

Ahtisaari također odbija poređenja sa Gruzijom i Južnom Osetijom, naglašavajući da se "prema Kosovu postupalo u okvirima UN" i dodavši da "ne možete da uđete u jednu nezavisnu zemlju i radite šta hoćete, čak i ako ste Rusija", prenosi Guardian.


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: