{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ahmedinejadova pobjeda komplicira planove Baracka Obame

F
14.6.2009. u 17:20
0
6
Ahmedinejadova pobjeda komplicira planove Baracka Obame
0
Ahmedinejadova pobjeda komplicira planove Baracka Obame
Foto: AFP/Al-Alam
Većina britanskih dnevnika na naslovnicama u nedjelju donosi fotografije nereda na ulicama Teherana nakon spornoga ponovnog izbora iranskog predsjednika Mahmouda Ahmedinejada.
Nakon predizborne kampanje ispunjene nadom i strašću bez presedana, službeni rezultat glasanja je uništio očekivanja onih koji vape za reformom, piše The Observer.

Iako milioni Iranaca i dalje podržavaju Ahmedinejada, nezadovoljstvo opozicije, dodatno pothranjeno sumnjama u mahinacije vlasti, moglo bi ovu zemlju pocijepati nadvoje, primjećuje ovaj londonski list.

Sadašnje raspoloženje drastično se razlikuje od onoga otprije nekoliko dana kada su mlade pristalice reformista Mira Hosseina Moussavija svake večeri izlazile na gradske ulice u naglašeno slavljeničkom raspoloženju i uz muziku i igru izražavale svoje zahtjeve za više slobode u društvu, bolje odnose sa vanjskim svijetom i stabilniju ekonomiju.

Observerov politički komentator ipak smatra da su bez obzira na ishod ovih izbora, reformističke ideje poput duha iz boce izašle na svjetlo dana i da će njihov uticaj na političku klimu u Iranu biti veoma važan i nezaobilazan.

Sunday Times piše da Ahmedinejadova pobjeda ozbiljno komplicira planove američkog predsjednika Baracka Obame u regiji, mada se njegova politika otvorenog dijaloga neće promijeniti.

Jedan politički analitičar smatra da se vjerski vrh u Iranu uplašio "efekta Obama" koji se već osjeća u islamskom svijetu – da bi da su pobijedili reformisti, Sjedinjene Države i Evropska unija mogli izvršiti mnogo jači pritisak na Iran da obustavi svoj nuklearni program.

Sunday Telegraph ne bira mnogo riječi kada u svome uredničkom komentaru zaključuje da Ahmedinejadova "pobjeda" predstavlja katastrofu za Iran i svijet.

Iranci zaslužuje više od korumpiranoga, represivnog režima koji je osiromašio i gurnuo njihovu zemlju na margine svjetskih zbivanja, dok za Obaminu administraciju ovo predstavlja veliku dilemu – nastavak dijaloga je bitan, ali sa čelnikom koji je izborio lažnu pobjedu nanosi udarac demokratskim težnjama mnogih Iranaca.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: