Svijet
0

Ahmedinedžad vrši pritisak na arapske zemlje da bojkotiraju Izrael

FENA
Iranski predsjednik Mahmud Ahmedinedžad je u četvrtak izvršio pritisak na Arapsku ligu da "odmah" danas reagira na sukobe u Gazi tražeći od arapskih zemalja da prekinu ekonomske veze s Izraelom.

On je također uputio pismo saudijskom kralju Abdullahu, obraćajući mu se agresivnijim tonom, optuživši neke arapske i muslimanske zemlje za saučesništvo u "genocidu" Palestinaca u pojasu Gaze.

"Prekid komercijalnih veza zemalja regije, muslimanskih i arapskih, sa cionistima najmanje je što se može očekivati od naroda tih zemalja", rekao je predsjednik Ahmedinedžad na konferenciji za štampu.

"Poslovni i bogati ljudi treba odmah da prekinu ekonomske veze s režimom Izraela", dodao je on.

Iranski predsjednik također je pozvao na sastanak Arapske lige u tom cilju, dok su članovi ove instance podijeljeni o održavanju takvoga sastanka.

"Danas je dan da Arapska liga ispuni svoj zadatak, jer ako to nije danas, onda kada?, zapitao se iranski predsjednik.

Katar je ponovo zatražio da se u petak u Dohi održi vanredni arapski samit o Gazi.

Međutim, u četvrtak su bile protiv Saudijska Arabija i Egipat zbog pitanja kvoruma, jer je potrebno da 13 zemalja od 15 za njegovo održavanje.

Iranski predsjednik je također napisao posebno oštro pismo saudijskom suverenu.

"Nažalost, neke zemlje arapske i islamske regije tolerišu ili podržavaju šutnjom ili blagim osmijehom satisfakcije taj izuzetan genocid", navodi se na internetskoj stranici Ahmedinedžada u četvrtak.

"Vaša ekselencijo, kralju Saudijske Arabije i čuvaru dvije svete džamije, čekam od vas da vi prekinete šutnju o ovim očiglednim zvjerstvima i ubistvima vaše vlastite djece", napisao je iranski predsjednik.