G-8
0

Ahmedinedžad unaprijed odbacio svaki "nelegitimni" apel

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Iranski predsjednik Mahmud Ahmedinedžad unaprijed je odbacio, u pismu upućenom velikom japanskom dnevnom listu Yomiuri Shimbun, svaki "nelegitimni" apel o prekidu obogaćivanja urana čelnika G-8, okupljenih na samitu u Toyakou.

Lideri G-8 "zamišljaju možda da mogu održavati uspostavljeni red i riješiti se svojih vlastitih problema ne vodeći računa o potrebama i dostojanstvu drugih", rekao je Ahmedinedžad u ovom pismu objavljenom u prvom japanskom dnevnom listu.

"Međutim, takav stav je posljedica stalnih neuspjeha. To je kao da oni sve brže jure prema strmom grebenu", dodao je iranski predsjednik, koji traži da čelnici samita G-8 prihvate promjene i izmijene svoj stav".

Ahmedinedžad odbacuje sve zahtjeve osam zemalja - SAD-a,Kanade, Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Italije, Japana i Rusije, u vezi sa prekidom iranskoga programa obogaćivanja urana.

"Nećemo prihvatiti nijedan nelegitimni zahtjev", upozorio je on.

Pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, Velika Britanija, Kina, Francuska, Rusija SAD i Njemačka predložile su u junu Teheranu da pokrene pregovore o čitavom nizu pitanja, počev od nuklearnih pitanja do politike, razmatrajući ekonomiju, energetsko partnerstvo, poljoprivredu, okoliš, civilnu avijaciju, u razmjenu za garancije o prekidu svake operacije obogaćivanja urana.

Zemlje G-8 pripremale su se, tokom samita u Toyakou, da upute novi apel Iranu za prekid obogaćivanja urana.