Svijet
0

Ahmedinedžad traži od neprijatelja da odustane od "vražjih ideja"

FENA
Iranski predsjednik Mahmud Ahmedinedžad zatražio je od "neprijatelja", koji se protive njegovom nuklearnom programu, da "se udalji s iranskog puta i odustane od svojih vražjih ideja" kako bi se izbjegao pakao, izvještavaju u nedjelju iranski mediji.

"Iranski narod je prešao težak put i nastavlja svoj put progresa. Neprijatelji se moraju udaljiti s našeg puta i odustati od svojih vražjih ideja", rekao je Ahmedinedžad, navodi agencija Mehr.

On je rekao da "evropske zemlje počinju da mijenjaju svoje stavove, ali, nažalost, jedna ili dvije zemlje odbijaju da prihvate činjenicu da je Iran savladao nuklearnu tehnologiju".

SAD, zajedno s Francuskom i Velikom Britanijom, smatraju da su neophodne nove sankcije UN-a protiv Irana, ako ovaj ne prekine s aktivnostima na obogaćivanju urana.

"Čak i neke ugnjetačke zemlje prijete Iranu vojnim napadom, ali je bog na strani dobronamjernih ljudi", dodao je Ahmedinedžad.

"Nažalost, neke zemlje se utrkuju da što prije odu u pakao odbijajući da priznaju pravo Irana, žao nam je zbog toga, ali, za dobro njihovog naroda odoljevamo", rekao je on.

Ahmedinedžad je ponovio da Iran neće odustati od svog nuklearnog programa unatoč rezolucijama Vijeća sigurnosati koje zahtijeva prekid programa na obogaćivanju urana.

"Danas, naš nuklearni dosje razmatra Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) a Islamska Republika surađuje s ovom agencijom koju neke ugnjetačke zemlje, poput SAD i njenih zapadnih saveznika, pokušavaju bezuspešno instrumentalizirati" dodao je iranski predsjednik.

Iran i IAEA su objavile 21. augusta da su se složili na radnom planu da do decembra razjasne neke nejasne djelove kontroverznog nuklearnog programa Teherana, prema Iranu, čisto civilnog karaktera, koji Zapad sumnjiči da ima vojne ambicije.

Direktor IAEA-e Mohamed El Baradei je rekao u petak da je ovaj sporazum neophodan kako bi se spriječio sukob, koji bi mogao dovesti do rata.