Svijet
0

Ahmedinedžad predložio Bushu rješenje krize

FENA
Iranski predsjednik Mahmud Ahmedinedžad napisao je pismo svom američkom kolegi Georgeu W. Bushu o "novim mogućnostima" rješavanja napetosti u svijetu, saopćio je u ponedjeljak glasnogovornik vlade u Teheranu.

Objava ove geste bez presedana, nakon prekida diplomatskih odnosa dviju zemalja 1980., uslijedila je nakon što se čelična ruka zapadnih zemalja, na čelu sa SAD-om, suprotstavila Iranu u u vezi s njegovim kontroverznim nuklearnim programom.

Prema vladinom glasnogovorniku Gholamu Husseinu Elhamu, pismo koje je napisao ultrakonzervativni iranski predsjednik,"bit će upućeno švicarskoj ambasadi", koja zastupe američke interese u toj zemlji od 1980.

U svom pismu, Ahmedinedžad predlaže "nove mogućnosti izlaska iz postojeće osjetljive situacije u svijetu", precizirao je Elham na brifingu. Iranski predsjednik "analizira situaciju u svijetu i razmatra uzroke tih problema", rekao je glasnogovornik.

To je prvi put nakon prekida diplomatskih veza da je jedan iranski lider zvanično uspostavio takav kontakt sa šefom američke države, javio je AFP.

Iranski zvaničnici su dosad isključivali svaki direktan razgovor sa SAD-om, argumentirajući to time da Washington nije spreman razgovarati s Teheranom na istom nivou..

Ovo pismo uslijedilo je u trenutku kada članovi Vijeća sigurnosti UN-a razmatraju tekst rezolucije, kojom će primorati Iran da prekine aktivnosti na obogaćivanju urana.

Zapad traži od Irana da prekine osjetljive aktivnosti nuklearnog programa, strahujući da se Iran ne domogne nuklearnog oružja.