Svijet
0

Ahmedinedžad ponovo predložio javnu debatu s Bushom

FENA
Iranski predsjednik Mahmud Ahmedinedžad predložio je u srijedu javnu debatu s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda, čiji rad počinje 12. septembra u New Yorku, izvještava AFP.

"Moj put u New York da učestvujem u radu Generalne skupštine UN-a je dobra prilika da se organizira javna debata s predsjednikom Bushom kako bi je vidio cijeli svijet, posebno Amerikanci, ali da ona ne bude cenzurisana", izjavio je iranski predsjednik.

"Mi smo spremni učestvovati u toj debati, čak i ako američka strana želi doći sa svojim savjetnicima na debatu", dodao je on.

"Nadam se da Amerikanci neće pobjeći, jer je takva debata najbolji način da se ostvari mir", rekao je Ahmedinedžad.

Ovaj prijedlog je uslijedio u trenutku kada se tenzije između Washingtona i Teherana pojačavaju.

Bush je u utorak uporedio iranski režim s terorističkom organizacijom Al-Qaida, dok mu je iranski predsjednik odmah replicirao rekavši da "Bush nije ništa u odnosu na Božju volju".

"Mi smo spremni dati svaki prijedlog da bi se bolje uredio svijet, da se uspostavi pravda, mir, dobrobit, prijateljstvo, a da nestanu nasilje, prijetnje, nezadovoljstvo", rekao je Ahmedinedžad.

On se posebno izjasnio protiv mjera velikih sila, posebno SAD-a i Velike Britanije, u upravljanju svijetom.

"Organizirajući debatu putem dijaloga, možemo odrediti da li je liberalni režim, koji su nametnule neke zapadne zemlje u upravljanju svijetom, koji je donio sva zla čovječanstva, bolji od režima utemeljenog na pravdi i monoteističkoj vjeri", rekao je on.

Bijela kuća je odmah odbacila prijedlog iranskog predsjednika, ocijenivši ga "pokušajem diverzije".