Svijet
0

Ahmedinedžad o izolaciji velikih sila

FENA
Iranski predsjednik Mahmud Ahmedinedžad izjavio je u srijedu da je njegov narod "izolirao" velike sile u vezi s nuklearnim predmetom, te da će on "složno braniti, kao jedno tijelo, svoje legalno pravo" u tom domenu.

"Velike sile kažu da žele vidjeti iranski narod izoliran, mi ih pitamo ko ste vi da želite izolirati iranski narod, uz Božiju pomoć on je vas izolirao", rekao je iranski predsjednik u gradu Yazdi u govoru koji je prenosila televizija.

Ove riječi su uslijedile u trenutku dok pet stalnih članica Vijeća sigurnosti plus Njemačka razmatraju nove mjere pooštravanja sankcija prema Iranu, donesenih u decembru rezolucijom 1737 Vijeća sigurnosti UN-a.

Iranski predsjednik je u svom govoru insistirao da Vijeće sigurnosti UN-a nema legitimitet za to pitanje. On je ismijao "one koji u krugu sjede i razmjenjuju papire", rekavši da "oni ne rade ništa drugo nego se time izoliraju".

"Ukoliko vjerujete da možete primorati iranski narod da se vrati i koristi institucije koje ste vi stvorili, pišući i usvajajući neke tekstove, onda se varate", rekao je Ahmedinedžad.

Predsjednik je ocijenio prethodnu rezoluciju Vijeća sigurnosti o Iranu "pocijepanim papirom".

Verbalne uzlete Ahmedinedžada je kritikovao jedan dio iranske štampe a nedavno i njegov reformski prethodnik Mohammad Khatami.

"Iranski narod poznaje put koji ga vodi ka njegovoj veličini", nastavio je predsjednik, dok je masa uzvikivala "Atomska energija je naše neotuđivo pravo" i "Smrt Americi".

Međutim, bez obzira na sve ove izjave, Iran izgleda sve više izolovan na međunarodnoj sceni, posebno nakon oštrih upozorenja koje je u utorak uputila Rusija, koja se to tada smatrala njegovom najvjernijom podrškom među velikim silama.

Moskva je pozvala Teheran da ispoštuje "zahtjeve Vijeća sigurnosti UN-a i IAEA-e" te da "poduzme konstruktivne mjere u cilju pokretanja pregovaračkog procesa".