{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ahmedinedžad: Neprijatelji rastjeruju kišne oblake i izazivaju sušu u Iranu

S
19.9.2012. u 10:12
6
42
Ahmedinedžad: Neprijatelji rastjeruju kišne oblake i izazivaju sušu u Iranu
6
Ahmedinedžad: Neprijatelji rastjeruju kišne oblake i izazivaju sušu u Iranu
Mahmud Ahmadinedžad (Foto: Arhiv/AFP)
Predsjednik Irana Mahmud Ahmedinedžad tvrdi da neprijatelji njegove zemlje, pomoću posebne opreme, rastjeruju kišne oblake i da je zbog toga u Iranu suša - ali eksperti su skeptični i navode da je na kišu moguće uticati samo na lokalnom novou.
Suše u Iranu posljednjih godina postaju sve češće i jače. Da li se one mogu pripisati dejstvima zlonamjernika, kako tvrdi Ahmedionedžad.

Princip izvlačenja vlage iz oblaka je poznat. U kišnom oblaku se raspršuju granule suvog leda i one postaju centri kondenzovanja vodene pare. Da li će pasti kiša ili snijeg, zavisi od temperature.

Tako je 1946. godine u SAD u prvom eksperimentu sa izbacivanjem suvog leda iz aviona počeo da pada upravo snijeg.

Pogodni su i drugi reagenti: jodirano srebro, tečni propan, čak prašak cementa.

Za njihovo raspršivanje mogu da se lansiraju i rakete, kao što je to činjeno za vrijeme ljetne Olimpijade u Pekingu 2008. godine.

Ali, ta metodika ne može se primijeniti na cijelu zemlju, već samo na pojedine dijelove ili mjesta - ističu stručnjaci i klimatolozi.

Takva dejstva imaju samo lokalni karakter i na vrlo ograničenoj teritoriji. Teritoriju veliku kao Iran nije moguće ostaviti bez oblaka, niti se svi oblaci mogu rastjerati - objašnjavaju stručnjaci.

Suša je uvijek posljedica snažnog anticiklona. To je ogromni atmosferski vihor veličine oko hiljadu kilometara u kojem prevladavaju nizlazna kretanja.

Ona rastjeruju oblake prirodnim putem i ne dozvoljavaju da na datoj teritoriji padaju kiše.

Nema instrumenata za djelovanje na anticiklone. Nema takvih tehnologija. Zato su izjave iz Irana propaganda i ništa više od toga - tvrde i ruski stručnjaci.

Optužbe Teherana za stvaranje suše su, tim prije, neosnovane zato što neprijatelji, na koje oni misle, tj. SAD, i same pate od suše, podsjećaju klimatolozi.

U Americi cijena hrane raste zato što je suša obuhvatila ogromne teritorije.

Klimatolozi su govorili još prije pet godina: dešava se postepena promjena klime. Ona će se odražavati u isušivanju jednih oblasti i navodnjavanju drugih.

Takođe su neosnovane pretpostavke da se protiv Irana primjenjuje nekakvo klimatsko oružje. Nikakvih naučnih dokaza za njegovo postojanje nema.

Ipak, neki klimatolozi podsjećaju na priču o jodiranom srebru koje su Amerikanci izbacivali iz oblaka za vrijeme rata u Vijetnamu.

Tako im je polazilo za rukom da produže sa 30 do 45 dana period monsuna, u određenim strateškim regionima.

Ali, i skeptici i teoretičari zavjere saglasni su da u većim razmjerama klimu mogu da promijene samo atomske eksplozije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: