Stručnjaci tvrde da je to nemoguće
6

Ahmedinedžad: Neprijatelji rastjeruju kišne oblake i izazivaju sušu u Iranu

SRNA
Mahmud Ahmadinedžad (Foto: Arhiv/AFP)
Mahmud Ahmadinedžad (Foto: Arhiv/AFP)
Predsjednik Irana Mahmud Ahmedinedžad tvrdi da neprijatelji njegove zemlje, pomoću posebne opreme, rastjeruju kišne oblake i da je zbog toga u Iranu suša - ali eksperti su skeptični i navode da je na kišu moguće uticati samo na lokalnom novou.

Suše u Iranu posljednjih godina postaju sve češće i jače. Da li se one mogu pripisati dejstvima zlonamjernika, kako tvrdi Ahmedionedžad.

Princip izvlačenja vlage iz oblaka je poznat. U kišnom oblaku se raspršuju granule suvog leda i one postaju centri kondenzovanja vodene pare. Da li će pasti kiša ili snijeg, zavisi od temperature.

Tako je 1946. godine u SAD u prvom eksperimentu sa izbacivanjem suvog leda iz aviona počeo da pada upravo snijeg.

Pogodni su i drugi reagenti: jodirano srebro, tečni propan, čak prašak cementa.

Za njihovo raspršivanje mogu da se lansiraju i rakete, kao što je to činjeno za vrijeme ljetne Olimpijade u Pekingu 2008. godine.

Ali, ta metodika ne može se primijeniti na cijelu zemlju, već samo na pojedine dijelove ili mjesta - ističu stručnjaci i klimatolozi.

Takva dejstva imaju samo lokalni karakter i na vrlo ograničenoj teritoriji. Teritoriju veliku kao Iran nije moguće ostaviti bez oblaka, niti se svi oblaci mogu rastjerati - objašnjavaju stručnjaci.

Suša je uvijek posljedica snažnog anticiklona. To je ogromni atmosferski vihor veličine oko hiljadu kilometara u kojem prevladavaju nizlazna kretanja.

Ona rastjeruju oblake prirodnim putem i ne dozvoljavaju da na datoj teritoriji padaju kiše.

Nema instrumenata za djelovanje na anticiklone. Nema takvih tehnologija. Zato su izjave iz Irana propaganda i ništa više od toga - tvrde i ruski stručnjaci.

Optužbe Teherana za stvaranje suše su, tim prije, neosnovane zato što neprijatelji, na koje oni misle, tj. SAD, i same pate od suše, podsjećaju klimatolozi.

U Americi cijena hrane raste zato što je suša obuhvatila ogromne teritorije.

Klimatolozi su govorili još prije pet godina: dešava se postepena promjena klime. Ona će se odražavati u isušivanju jednih oblasti i navodnjavanju drugih.

Takođe su neosnovane pretpostavke da se protiv Irana primjenjuje nekakvo klimatsko oružje. Nikakvih naučnih dokaza za njegovo postojanje nema.

Ipak, neki klimatolozi podsjećaju na priču o jodiranom srebru koje su Amerikanci izbacivali iz oblaka za vrijeme rata u Vijetnamu.

Tako im je polazilo za rukom da produže sa 30 do 45 dana period monsuna, u određenim strateškim regionima.

Ali, i skeptici i teoretičari zavjere saglasni su da u većim razmjerama klimu mogu da promijene samo atomske eksplozije.