Svijet
0

Ahmedinedžad: Nema mjesta za Izrael u regiji

FENA
Iranski predsjednik Mahmud Ahmedinedžad izjavio je u petak da neće biti prostora za Izrael u regiji nakon formiranja palestinske države i da bi, kada bude formirana ta država, za njom trebalo uslijediti oslobađanje svih palestinskih teritorija.

Komentari predsjednika Ahmedinedžada odražavaju njegovu tipičnu antiizraelsku retoriku, koja je izazvala međunarodne osude otkako je prvi put izjavio u 2005. godini da Izrael treba "biti zbrisan s mape", prenosi AP.

Ahmedinedžad je govorio na ceremnoniji u Teheranu nakon propalestinskih mitinga širom zemlje kojima je obilježen Dan Kudsa. Kuds je arapska riječ za Jerusalem. Redovno godišnje obilježavanje prilika je za iranske zvaničnike da iskažu podršku Palestincima i osude svog ljutog neprijatelja Izrael.

Izjava je došla u vrijeme kada Palestinci insistiraju na tome da u ovoj godini dobiju priznanje u Ujedinjernim nacijama tokom zasjedanja Generalne skupštine u septembru.

Inicijativa za priznavanjem državnosti uslijedila je nakon zakočenih izeraelsko-palestinskih mirovnih pregovora, i mada će glasanje u New Yorku biti uglavnom simbolično Palestinci vjeruju da će to poslati snažnu poruku Izraelu.

"Nemojte misliti da vas (UN-ovo) priznanje paslestinske države neće uzdrmati. Nema mjesta za vas u regiji", izjavio je Ahmedinedžad obraćajući se Izraelu.

"Priznanje palestinske države prvi je korak ka oslobađanju čitave Palestine", izjavio je on.

Otkako je 1979. islamska revolucija dovela na vlast islamiste u Teheranu, iransko rukovodstvo je neprijateljsko prema Izraelu, podržavajući antiizraelske grupe poput palestinskog Hamasa i libanskog Hezbolaha.

Ahmedinedžad je tražio i od Zapada da prestane podržavati Izrael.

"Vi (Zapad) i cionistički režim nećete imati nikakve baze na Bliskom istoku", upozorio je on, i odbacio zapadnu podršku rješenju po principu dvije države kao taktiku koja ima za cilj "spašavanje" Izraela.

Ponavljajući svoju retoriku protiv holokausta, Ahmedinedžad je također izjavio da je Izrael zasnovan na lažima i dodao da je "cionistički režim osovina jedinstva među svim lopovima i zločinicima na svijetu".

On je također pozvao suparničke palestinske frakcije Fatah i Hamas da oforme snažnu, jedinstvenu državu, i da "ne misle da je dovoljno imati minorne i slabe vlade na malim područjima".

U 2007. radikalni Hamas je preuzeo kontrolu nad pojasom Gaze, prepuštajući Fatahu kontrolu samo nad Zapadnom obalom.

Iran je suočen s rastućim pritiskom Zapada zbog svog kontroverznog nuklearnog programa za koji Izrael, Sjedinjene Države i drugi tvrde da je u cilju stvaranja nuklearnog oružja. Teheran negira tu optužbu, insistirajući da je program namijenjen isključivo u miroljubive svrhe kao što je proizvodnja električne energije.

Deseci hiljada ljudi prisustvovalo je mitingu na Dan Kudsa u Teheranu. Državna TV javila je da su milioni Iranaca učestvovali na mitinzima u gradovima i mjestima širom Irana.