Svijet
0

Ahmedinedžad ne uzima za ozbiljno Kouchnerova upozorenja

FENA
Iranski predsjednik Mahmud Ahmedinedžad rekao je u utorak da ne uzima "za ozbiljno" izjave šefa francuske diplomatije Bernarda Kouchnera koji govori o rizicima "rata" s Iranom ako sankcije zbog njegovog nuklearnog programa ostanu bez rezultata.

"Ne uzimamo za ozbiljno te izjave. Medijske riječi su drugačije od stvarnih stavova", rekao je Ahmedinedžad novinarima po izlasku sa sjednice parlamenta u Teheranu.

On je odbio da dalje komentira te izjave.

U nedjelju je Kouchner upozorio da bi se svijet trebao "pripremiti na najgore", to jest na "rat s Iranom" ako sankcije ne ubijede dovoljno Teheran da prekine svoj nuklearni program.

Od izbora predsjednika Sarkozyja u maju, Francuska stalno pokreće sve odlučnije pozive protiv Irana međunarodnoj zajednici a posebno Evropskoj uniji. Pariz je zatražio dodatne sankcije protiv Teherana ako i dalje nastavi da odbija da prekine svoje aktivnosti na obogaćivanju urana.

U ponedjeljak je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Mohammad Ali Hosseini rekao da Kouchnerove riječi "nanose štetu kredibilitetu Francuske".

"Nadamo se da su te izjave čista forma i ne odgovaraju stvarnim i strateškim stavovima Francuske", rekao je on, dodavši da su one "plod pogrešnih sugestija i nerealnih informacija koje daju drugi", to jest Amerikanci.