Svijet
0

Ahmedinedžad nastavlja da prkosi Zapadu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Predsjednik Mahmud Ahmedinedžad nastavlja sa svojim stavom prkošenja o iranskom nuklearnom programu uoči novog susreta šefa diplomatije Evropske unije Javiera Solane s novim iranskim pregovaračem, javlja iranska štampa u četvrtak.

Novi iranski pregovarač Said Jalili i Javier Solana trebalo bi da se sastanu u petak u Londonu.

"Danas je Iran, vođen mudrošću vrhovnog vođe ajatolaha Ali Hamneija i svojim otporom, postao nuklearna nacija", rekao je iranski predsjednik u srijedu navečer.

"Danas niko više ne može prijetiti iranskoj naciji, jer mi smo ostali ujedinjeni, a oni (Zapad) nam ne mogu ništa", dodao je on a navodi ga zvanična agencija Irna.

Ove riječi ne znače volju Irana da se želi povinovati zahtjevima Zapada, odnosno da želi prekinuti svoje aktivnosti na obogaćivanju urana.

Solana bi do kraja mjeseca trebao da dostavi šest velikih sila - SAD-u, Rusiji, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Kini i Njemačkoj, izvještaj o stavu Irana vezano za njihovu ponudu.

Od juna 2006. Solana se redovno sastaje s Irancima kako bi ih ubijedio da prihvate da prekinu aktivnosti na obogaćivanju urana, za koji smatraju da je tajni program za proizvodnju atomskog oružja, u zamjenu za širu ekonomsku i političku suradnju.

Državna televizija je objavila da je Jalili, koji je zamijenio relativno umjerenog pregovarača Alija Larijanija, doputovao u London.

Teheran je već predmet tri rezolucije UN-a zbog odbijanja prekida program obogaćivanja urana.