Svijet
0

Ahmedinedžad napao "izdajnike" svoga režima

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Iranski predsjednik Mahmud Ahmedinedžad žestoko je napao u ponedjeljak "izdajnike" koji su se, prema njegovim riječima, svrstali na stranu zemalja koje vrše pritisak na Iran da odustane od svog nuklearnog programa.

"Ako ovi unutarnji elementi ne prestanu sa svojim pritiscima o nuklearnom dosjeu, bit će demaskirani pred iranskim narodom", rekao je Ahmedinedžad pred studentima univerziteta Elm-o-Sanat u Teheranu, izvještava zvanična agencija Irna.

"To su izdajice" nastavio je on, ne imenujući ih, uvjeravajući da "nećemo odustati ni jednog koraka, a nećemo ostati neaktivni prema takvim djelovanjima."

Nekoliko utjecajnih iranskih političara, među kojima bivši konzervativni predsjednik Akbar Hashemi Rafsandjani i reformator Mohammad Hatami, upozorilo je na rizike s kojima bi se Iran mogao suočiti u sukobu s međunarodnom zajednicom vezano za nuklearni program.

Ahmedindžad je jasno aludirao na ove ličnosti, govoreći o "nekim osobama" koje su podsjećale na "mogućnosti napada i rata". Prema njegovim riječima, "te osobe su dosad žurile da pošalju u inostranstvo osobe zadužene da prenose informacije o unutarnjem režimu i da traže od neprijatelja iranske nacije, na njihovim sedmičnim skupovima, zašto odustaju i oklijevaju na usvajanju rezolucija" protiv Irana.

Bez obzira na rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, koje je nametnulo sankcije Iranu, Teheran odbija da prekine program obogaćivanja urana. Zapad optužuje Iran da želi da se domogne nuklearnog oružja pod izlikom civilnog programa, što Teheran demantira.

Ahmedinedžad je ponovo direktno napao bivšeg člana pregovaračke ekipe iranskog nuklearnog programa Hosseina Mussaviana, bliskog Rafsandjaniju.

Mussavian je predmet istrage nakon njegovog hapšenja od nekoliko dana u maju, a pušten je uz plaćenu kauciju. On je optužen za ugrožavanje nacionalne sigurnosti prenoseći informacije jednoj stranoj ambasadi.

Prema Ahmedinedžadu, "izdajice su izvršili pritisak na suca u aferi za oslobađanje špijuna. Iranska nacija neće dozvoliti nekima da spašavaju okrivljene za narodnu osvetu, koristeći njihov ekonomski i politički uticaj".

On je upozorio da su aktivnosti "izdajica" tolerirane zbog "osjetljive situacije", to jest iz razloga očuvanja jedinsta, ali, dodao je on, "kada se zatvori nuklearni dosje, razmotrit ćemo pred studentima sva pitanja"