Svijet
0

Ahmedinedžad: Izrael je "zločinački režim"

FENA
Iranski predsjednik Mahmud Ahmedinedžad u četvrtak je intenzivirao svoje napade protiv Izraela, nazivajući ga "režimom zasnovanim na zlu", ali je također kazao kako je spreman pregovarati sa Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima oko iranskog nuklearnog programa.

Mahmud Ahmedinedžad, koji je ranije izjavljivao kako Izrael treba biti zbrisan s mape, također je poručio oduševljenoj masi studenata u indonezijskoj prijestonici da jevrejska država "ne može nastaviti s postojanjem i jednog dana će nestati", javio je AP.

Studenti su nosili transparente na kojima je pisalo "Iran je u našim srcima" i "Nuklearna energija za mir".

Ahmedinedžad, poznat po svojoj oštroj retorici, posjetio je Indoneziju u jeku produbljivanja spora njegove zemlje sa Zapadom i sumnji da razvija nuklearno oružje. Ove sedmice su se ključne članice Vijeća sigurnosti složile da ponude Teheranu izbor između poticaja ili sankcija u odlučivanju da li da prekine s obogaćivanjem urana.

Taj potez će odgoditi rezoluciju UN-a koja bi mogla dovesti do sankcija i moguće vojne akcije ako Iran ne prekine obogaćivanje urana.

Sjedinjene Države optužuju Iran da razvija nuklearno oružje, što Teheran negira tvrdnjom da samo nastoji proizvesti energiju.

Iranski lider je u četvrtak izjavio za indonezijsku TV stanicu Metro da nije zabrinut mogućnošću UN-ovih sankcija, rekavši kako će Zapad više izgubiti ako njegova zemlja bude izolovana.

"Ne treba nam zavisnost o drugima", izjavio je on, dodajući kako bi međunarodna izolacija samo služila "motiviranju" iranskih nuklearnih naučnika.

Također je kazao da zapadne zemlje s velikim količinama nuklearnog oružja primjenjuju "dvostruke standarde" vršeći pritisak na Iran da prekine svoj mirnodopski nuklearni program.

Upitan da li je moguće da Iran počne razgovore sa Sjedinjenim Državama oko rješenja spora, on je izjavio kako će Teheran razgovarati sa svakim osim s Izraelom, kojeg Iran ne priznaje.

"Nema limita za naš dijalog. Ali ako neko uperi oružje u vaše lice i kaže da morate govoriti, šta ćete učiniti?", izjavio je Ahmedinedžad.