Svijet
0

Ahmedinedžad: Iranu potrebno 50.000 centrifuga

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Iranski predsjednik Mahmud Ahmedinedžad saopćio je u srijedu da je Iranu potrebno 50.000 centrifuga za obogaćivanje urana u okviru svog nuklearnog programa, izvijestila je zvanična agencija Irna.

"Ako želimo godinu dana isporučivati nuklearno gorivo nuklearnoj centrali, moramo imati 50.000 centrifuga", rekao je Ahmedinedžad u svom govoru u provinciji Ilam.

"Počeli smo s industrijskom proizvodnjom nuklearnog goriva", dodao je on.

"Oni koji imaju loše namjere prema nuklearnim projektima iranske nacije rekli su nam da će nas osuditi ako povećamo broj naših centrifuga preko 164. Ako, na njihov zahtjev, zaustavimo rad jedan dan, nemoguće ga je ponovo nastaviti", rekao je on bez drugih pojedinosti, prenio je AFP.

Izjave iranskog predsjednika uslijedile su nakon što je američka obavještajna služba objavila u ponedjeljak da je Iran obustavio svoje vojne nuklearne projekte 2003. te da izgleda manje odlučan da proizvede atomsku bombu, što američka vlada ponavlja već nekoliko mjeseci.

U svom posljednjem izvještaju IAEA je potvrdila da je Iran postigao svoj srednjoročni cilj da izgradi 3.000 centrifuga na svojoj lokaciji za obogaćivanje urana u Natanzu.

Prema naučnicima, ova brojka je dovoljna da se, u idealnim uvjetima, proizvede dovoljno urana, obogaćenog za godinu dana, za proizvodnju atomske bombe. Međutim, Teheran tvrdi da je njegov obogaćeni uran jedino namijenjen za civilni nuklearni program.