Svijet
0

Ahmedinedžad: Iran će razvijati do kraja svoju nuklearnu tehnologiju

FENA
Mahmud Ahmedinedžad
Mahmud Ahmedinedžad
Iranski predsjednik Mahmud Ahmedinedžad izjavio je da će Iran razvijati svoj nuklearni program do kraja, sve dok je moguće" unatoč prijetnjama Ujedinjenih naroda novim sankcijama, izvijestila je u petak zvanična agencija Irna.

"Iranska nuklearna tehnologija se razvija svakoga dana i ići ćemo sve do mogućeg kraja", rekao je predsjednik Ahmedinedžad u svom govoru u pokrajini Isfahan.

"Danas iranski narod posjeduje nuklearnu i tehnologiju za proizvodnju nuklearnog goriva", dodao je on.

"Velike sile koriste sva moguća sredstva da spriječe razvoj Irana, ali iranski narod snažno i s otporom otklanja sve prepreke velikih sila na svom putu i nastavlja slijediti svoj put dokraja", dodao je Ahmedinedžad.

Direktor međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamed ElBaradei je saopćio u srijedu u izvještaju da je Teheran odbio da prekine svoje osjetljive nuklearne aktivnosti, kako to zahtijeva Vijeće sigurnosti UN-a.

Uslijedile su odmah reakcije Zapada pa je Washington osudio "konstantni stav prkosa Teherana", a njegov ambasador u UN-u Zalmay Khalilzad smatra neophodnim da se "izvrše dodatni pritisci".

Sjedinjene Države najavile su pokretanje nove inicijative usmjerene ka usvajanju novog, još oštrijeg paketa sankcija protiv Irana, zbog upornog odbijanja vlasti u Teheranu da se povinuju zahtjevima međunarodne zajednice i obustave razvoj nuklearnog programa.

"Moramo pojačati sankcije", rekao je američki predsjednik George Bush u Washingtonu, najavljujući da će narednih dana o tom pitanju razgovarati s liderima Rusije i Kine Vladimirom Putinom i Hu Jintaom.

Američki ambasador pri Ujedinjenim narodima Zalmay Khalilzad bio je još oštriji od svog predsjednika, nazivajući iransku vladu "ekstremističkom", te naglašavajući da "svijet sebi ne može da dozvoli luksuz da se Teheran dokopa nuklearnog naoružanja".

"Zbog toga moramo pojačati embargo i pritisak na Teheran", rekao je ambasador Khalilzad, navodeći da postoje ozbiljni dokazi o umiješanosti iranske vlade u naoružavanje šiitskih pobunjenika u Iraku, te podsticanju radikalnih islamista iz Hezbolaha u nastojanjima da obore prozapadnu vladu u Libanu.