Svijet
0

Ahmedinedžad i Putin insistiraju na diplomatskom rješavanju nuklearne krize

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ruski i iranski predsjednici Vladimir Putin i Mahmud Ahmedinedžad insistirali su na nužnosti rješavanja iranske nuklearne krize diplomatskim putem i pregovorima, navodi se u zajedničkoj deklaraciji objavljenoj u srijedu ujutro odmah nakon odlaska ruskog predsjednika.

"Predsjednici dviju zemalja insistirali su na neohodnosti što bržeg rješavanja pitanja vezanog za iranski nuklearni program diplomatskim i političkim putem", navodi se u zajedničkoj deklaraciji od 23 tačke objavljene nakon pregovora između Ahmedinedžada i Putina, objavljenoj na internet stranici iranskog predsjedništva.

Rusija je protiv usvajanja novih sankcija, koje traži Zapad, koje bi primorale Iran da obustavu svoj program obogaćivanja urana.

U deklaraciji se također navodi da će se "bilateralna suradnja u domenu civilne nuklearne enerije nastaviti ubuduće te da obje strane insistiraju da završetak i pokretanje centrale u Bušeru bude obavljeno u skladu s predviđenim rokovima".

Iranska agencija Irna navodi da je Putin rekao da se "Rusija obavezala da što prije završi centralu u Bušeru i počne isporuku goriva".

Također prema Irni, Ahmedinedžad je rekao da je Iran "spreman" da surađuje s Rusima za nove faze centrale u Buchehri.

Nakon posjete Teheranu, koja se završila u utorak navečer, ruski predsjednik je "pozvao Ahmedinedžada da posjeti Rusiju", navodi se u tekstu deklaracije.

Tekst insistira na "bliskosti ruskih i iranskih stavova o ključnim pitanjima i razvoju suradnje u uspostavljanju svjetskog reda, pravednijeg i demokratičnijeg".