Svijet
0

Ahmedinedžad: Američki izbori su bojno polje za kapitaliste

FENA
Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad nazvao je u četvrtak američke izbore "bojnim poljem za kapitaliste" dok je držao govor na demokratskom forumu dan nakon što je američki predsjednik Barack Obama ponovo izabran.

On je kazao da je demokratija postala sistem u kojem manjina vlada nad većinom.

"Samo pogledajte situaciju u Evropi i u SAD-u. Izbori, koji su manifestacija narodne volje, postali su bojno polje za kapitaliste i opravdanje za ogromne troškove", poručio je Ahmedinedžad tokom govora na otvaranju foruma koji se održava na indonezijskom turističkom otoku Baliju, prenosi AP.

Predizborna kampanja za predsjedničke izbore 2012. godine koštala je više od dvije milijarde dolara, postajući tako najskuplja u američkoj historiji.

Dok je otvarao dvodnevni skup, indonezijski predsjednik Susilo Bambang Yuhoyono izjavio je da je međusobno uvažavanje različitosti temelj demokratije.

"Trebamo ohrabrivati na veće poštovanje različitih vrijednosti, vjera i uvjerenja. Ne bismo trebali dopustiti da nas dijele neodgovorni akti kao što je uvreda vjere", izjavio je Yudhoyono.

Petom demokratkom forumu na Baliju prisustvuje 11 šefova država, uključujući australsku premijerku Juliu Gillard i afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija.