{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ahmeadinedžad: Američki izvještaj o Iranu "pozitivan korak"

F
11.12.2007. u 14:53
0
0
Ahmeadinedžad: Američki izvještaj o Iranu "pozitivan korak"
0
Ahmeadinedžad: Američki izvještaj o Iranu "pozitivan korak"
Foto: AP
Iranski predsjednik Mahmud Ahmedinedžad u utorak je nazvao američku obavještajnu procjenu koja je zaključila da je Iran prekinuo razvijati program nuklearnog naoružanja prije četiri godine "korakom naprijed" i izjavio je da bi više takvih koraka moglo stvoriti "potpuno drugačiju" situaciju između dvije zemlje.
"Smatramo tu mjeru američke vlade pozitivnim korakom. To je korak naprijed", izjavio je Ahmedinedžad na konferenciji za novinare, javio je AP.

"Ukoliko se jedan ili dva takva koraka poduzmu, imat ćemo pred sobom potpuno drugačiju situaciju koja će izgubiti na složenosti i otvorit će se put za rješavanje osnovnih pitanja u regiji i odnosima između dvije strane", kazao je.

Iran tvrdi da je njegov nuklearni program miroljubiv, ali su mu se do prošle sedmice Sjedinjene Države i njihove zapadne saveznice suprotstavljale tvrdnjom da krije planove za proizvodnju atomske bombe. Posljednja američka obavještajna procjena o Iranu navodi, ipak, kako je Iran nekada imao takav program ali ga je prekinuo u 2003.

U utorak bi diplomati iz Sjedinjenih Država, Rusije, Kine, Britanije, Francuske i Njemačke trebali raspravljati o nacrtu plana novih sankcija UN-a protiv Irana. Ukoliko ga usvoji Vijeće sdigurnosti, plan bi nametnuo treći krug sankcija Iranu zbog prkošenja međunarodnim zahtjevima da prekine svoje obogaćivanje urana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: