Svijet
0

Ahmadinežad će opet u New York

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinežad saopćio je da će i ove godine sudjelovati na godišnjem zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u New Yorku, koje će početi u septembru.

Ahmadinežad će treći put posjetiti New York otkako je na predsjedničkoj funkciji od augusta 2005. godine.

Iranski predsjednik nije rekao da li će opet sudjelovati u debati na njujorškom Univerzitetu Columbia, gdje su prošle godine njegovo pojavljivanje i izjave naišle na oštre reakcije, podsjetila je njemačka agencija DPA.

Ahmadinežad je također izjavio da očekuje poboljšanje odnosa Irana i Sjedinjenih Država nakon predsjedničkih izbora u toj zemlji u novembru.

"Bez obzira ko će biti novi predsjednik SAD-a, da li će biti iz jedne (Demokratske) ili druge (Republikanske) stranke, ta osoba će imati više razumijevanja za Iran", kazao je Ahmadinežad iranskoj državnoj televiziji.

Predsjednik Islamske Republike smatra i da nakon izbora u SAD-u "definitivno postoji vjerovatnoća za razgovore dviju strana o određenim oblastima".

Vlasti u Teheranu, iako to zvanično nisu saopćile, podržavaju pobjedu predsjedničkog kandidata Demokratske stranke Baracka Obame, koji je više puta kazao kako se zalaže za obnavljanje diplomatskih razgovora s Iranom, navodi DPA.

Daljnji razlog za naklonost Obami je i to što je njegovo drugo ime Husein, kako se zvao i treći šiitski imam veoma poštovan u Iranu.

Obamin otac i očuh, porijeklom iz Kenije, odnosno Indonezije, bili su muslimani.

Diplomatski odnosi Irana i SAD-a prekinuti su 1979. nakon upada radikalnih iranskih studenata u američku ambasadu u Teheranu, koja je potom bila okupirana 444 dana.

Sjedinjene Države su na čelu zemalja koje zahtijevaju da Iran obustavi svoj nuklearni program zbog kojeg je ta zemlja dobila sankcije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Povrh toga, u posljednje vrijeme su učestale informacije u svjetskim medijima kako SAD i Izarel prijete da će napasti nuklearna postrojenja u Iranu.