Svijet
0

Ahmadinejad u SAD-u osporava Holokaust i 11. septembar

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U okviru svoje posjete SAD-u, iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad održao je predavanje studentima na Univerzitetu Columbia. Tokom svog govora, Ahmadinejad je govorio o napadima na New York i Pentagon iz 2001. godine, a dekan Univerziteta, Lee Bollinger, predstavio ga je kao "okrutnog diktatora“.

Ahmadinejad se predstavio kao intelektualac koji diskutuje o historijskim činjenicama i govori o razlozima svoje administracije da načini određene korake. No, bivši profesor inženjerstva bio je očito iritiran i uznemiren zbog uvreda svoga domaćina koji ga je predstavio kao okrutnog diktatora, prenosi AP.

Jednim odgovorom na pitanje iz publike o pogubljivanju homoseksualaca u Iranu, predsjednik Ahmadinejad je čak izazvao i smijeh: "Mi u Iranu nemamo homoseksualaca kao vi u vašoj zemlji…ne znam uopće ko vam je rekao da mi to imamo“, objasnio je iranski predsjednik.

Ahmadinejad je također oštro reagovao na najavu dekana Bollingera kojom je kazao da je iranski predsjednik okrutni diktator. Ahmadinejad smatra da su na takvo uvjerenje utjecale političke snage u SAD-u te da ono apsolutno nije utemeljeno na činjenicama.

Iako je proteklih godina često izjavljivao da bi Izrael trebalo "izbrisati sa karte svijeta“, na pitanje da li podržava uništavanje Izraela, Ahmadinejad nije direktno odgovorio. "Mi smo prijatelji sa svim nacijama. Prijatelji smo sa Jevrejima. Mnogobrojni Jevreji žive u Iranu u miru i sigurno“, objasnio je on.

No, bivše Ahmadinejadove izjave o Holokaustu su prilično jasne i ponovljene su na ovom predavanju. "U decembru 2005. godine ste na državnoj televiziji izjavili da je Holokaust samo izfabrikovana legenda. Dvije godine kasnije organizovali ste dvodnevnu konferenciju sa ljudima koji osporavaju Holokaust. Sada dolazite na mjesto kao što je ovaj Univerzitet i izgledate smiješno zbog takvih izjava jer je Holokaust jedan od najdokumentovanijih događaja u historiji“, kazao je Bollinger.

Na ovu konstataciju Ahmadinejad je kazao da on uopće ne procjenjuje da li se Holokaust desio, ali uzimajući u obzir Holokaust, on se samo pita "kakve to veze ima sa narodom Palestine“.

Naglasio je da nije siguran u tačnost određenih podataka koji su u vezi sa Holokaustom. "Ne postoji ništa na ovome svijetu što je apsolutna istina. Ja smatram da se Holokaust koristi kao izgovor za maltretiranje i nanošenje dugogodišnje patnje palestinskom narodu. Ja se samo pitam zašto Palestinci plaćaju za događaj koji nema nikakve veze s njima“, naglasio je Ahmadinejad.

U toku svoga predavanja iranski predsjednik je naglasio da je želio posjetiti mjesto terorističkih napada, World Trade Centar kako bi odao poštovanje žrtvama, ali taj zahtjev su odbile vlasti u New Yorku. Ahmadinejad je špekulirao i o tome da li je Al-Kaida uopće odgovorna za napade iz septembra 2001. godine.