Iran
0

Ahmadinejad se ne boji ishoda pregovora u Ženevi

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinejad izjavio je u srijedu da će njegova zemlja izaći "neoštećena" sa sastanka u Ženevi, ma kakav bio ishod pregovora, te osudio zahtjeve međunarodne zajednice za pristup novom nuklearnom postrojenju.
  • Pregovarači sigurno mogu usvojiti politiku koju oni žele, to neće imati nikakve štete po nas, kazao je ultrakonzervativni predsjednik a navodi ga iranska novinska agencija Fars, prenosi AFP.

  • Iran je spreman za svaku situaciju a naša nacija je naučila tokom ovih 30 posljednjih godina da ustane na noge i okrene sve u svoju korist, kazao je on.

Susret u Ženevi, prvi ove vrste u posljednjih 14 mjeseci, okupit će u četvrtak, 1. oktobra, Iran i Grupu 5+1 (SAD, Kina, Rusija, Francuska, Velika Britanija plus Njemačka).

Prema Ahmadinejadu, razgovori u Ženevi su također "izuzetna prilika za SAD i neke evropske zemlje da promijene svoj način ponašanja prema drugim nacijama svijeta".

Ahmadinejad, koga navodi državna televizija, posebno se okomio na čelnike koji su zahtijevali brzi pristup Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) drugom postrojenju za obogaćivanje urana, čije je postojanje otkriveno tek 25. septembra.

  • Čelnici ovih zemalja počinili su historijsku grešku dajući komentare na novo postrojenje. Oni su tražili da Iran dozvoli što prije pristup tom postrojenju. Ali, ko ste vi da govorite IAEA-i i Iranu šta treba raditi?, zapitao se iranski predsjednik u televizijskom obraćanju.

Zemlje Zapada, na čelu sa SAD-om, pozvale su Iran da dozvoli IAEA-i predgled ovog postrojenja.