Svijet
0

Ahmadinejad: Rezolucija UN-u neće uticati na nastavak iranskog nuklearnog programa

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinejad ocijenio je u srijedu da iduća rezolucija UN-ova Vijeća sigurnosti "neće uticati" na nastavak iranskoga nuklearnog programa, dok je glavni iranski nuklearni pregovarač Saeed Jalili rekao da je Iran ispunio i više od onoga što se od njega očekivalo u vezi s nuklearnim programom, javljaju agencije.

"Naše je stajalište jasno. Za nas je nuklearno pitanje zaključeno", rekao je Ahmadinejad, kako je objavila internetska stranica državne televizije, a prenijela agencija France Presse, dan nakon dogovora svjetskih velesila o novom nacrtu rezolucije kojom bi se Iran natjeralo da prekine obogaćivati uran.

Velesile su "donijele beskorisnu rezoluciju", dodao je, reagirajući na vijest da se pet stalnih članica Vijeća sigurnosti i Njemačka u utorak dogovorilo o dokumentu o postroženju sankcija protiv Teherana.

Taj će se dokument u idućim sedmicama predstaviti Vijeću koje će o njemu glasati, rekao je njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je pak da nacrt nove rezolucije predviđa "dodatne mjere", ali ne i nove sankcije, prenijela je agencija Ria Novosti.

"Iran je ispunio i više od onoga što je trebao", izjavio je tokom svoje posjete Bruxellesu Saeed Jalili u srijedu pred odborom Evropskog parlamenta, javila je agencija Reuters.

"Svi priznaju da je naša djelatnost miroljubiva", rekao je govoreći o iranskome nuklearnom programu. Jalili je opet podsjetio da Iran ima pravo na obogaćivanje urana.