Svijet
0

Ahmadinejad odgovara na kritike Baracka Obame

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Predsjednik Mahmud Ahmadinejad ponovo je kritikovao američkog predsjednika Baracka Obamu da se miješa u unutarnje stvari Irana, rekavši da će, tokom svojih putovanja, napasti i zapadne čelnike, izvijestila je u subotu agencija Irna.

"On je govorio o reformama i promjenama, zašto se onda miješa u unutarnje stvari Irana i pravi komentare suprotno svim normama i pravilima učtivosti", izjavio je Ahmadinejad govoreći o američkom predsjedniku.

U petak je Obama kazao da je "zgrožen" represijom nad demonstrantima. On je upozorio Teheran da bi nasilje prema demonstrantima moglo ugroziti direktan dijalog koji želi Washington, rekavši pritom da će se multilateralni razgovori o iranskom nuklearnom programu nastaviti.

Ahmadinejad je također osudio "uvredljive riječi nekih zapadnih zvaničnika" upućenih Iranu, rekavši da će ubuduće koristiti svoje prisustvo da "u svim međunarodnim instancama kritikuje te čelnike".

Američki i evropski dužnosnici intenzivirali su kritike protiv Teherana, osudivši represiju nad demonstrantima koji su prosvjedovali protiv zvaničnih rezultata na predsjedničkim izborima od 12. juna.

"Dosta je! Nemojte se više sramotiti", uputio je Ahmedinejad ove riječi zapadnim zvaničnicima, tražeći od njih da "promijene svoj stav".

Okupljeni u Trstu, u Italiji, šefovi diplomatije G-8 zatražili su u petak da se prekine s nasiljem i pozvali iransku vlast da poštuje "pravo izražavanja".