Svijet
0

Ahmadinejad: Ko god pobijedi na izborima, SAD će se promijeniti

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinejad "uvjeren je da će se Sjedinjene Države promijeniti "bez obzira ko pobijedi na predsjedničkim izborima", rekao je u intervjuu za talijanski dnevnik La Repubblica.

"Bez obzira ko pobijedi na izborima, siguran sam da će se Sjedinjene Države promijeniti i imati drukčiji pristup", rekao je iranski predsjednik tokom posjete Rimu gdje sudjeluje na samitu Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO).

Ahmadinejad smatra da će se zona američkog utjecaja na svijet smanjiti.

"Novi predsjednik morat će odgovoriti na stvarne zahtjeve američkog naroda: 40 miliona Amerikanca nema zdravstveno osiguranje, žrtve uragana (Katrina) u New Orelansu još nisu dobile nove domove. Svi znamo da će budući predsjednik morati povući svoje vojnike iz Iraka, američki narod neće dopustiti da se nastave trošiti milijarde dolara na naoružanje", ocijenio je Ahmadinejad.

Iranski predsjednik tvrdi i da je "spreman na dijalog s cijelim svijetom, samo ne s cionističkim režimom, i to tako da uspostavi odnos temeljen na recipročnom poštovanju i pravdi".

"Lani sam to predložio predsjedniku Georgeu W. Bushu, nađimo se u UN-u pred novinarima, razgovarajmo. Isto ću predložiti kandidatima za američke predsjedničke izbore", rekao je iranski predsjednik.

Izrael je oštro kritizirao Ahmadinejadov dolazak na samit FAO-a. Iranski predsjednik u više je navrata pozivao na brisanje izraelske države sa zemljopisne karte.

Zbog neprihvatljivih izjava iranski predsjednik Ahmnadinejad nije primio pozivnicu za svečanu večeru koju je u čast šefova država i vlada sudionika samita FAO-a priredio talijanski premijer Sivlio Berlusconi.

S popisa gostiju izostao je i zimbabveanski predsjednik Robert Mugabe, prenosi Hina, kojem Evropska unija brani putovanje u zemlje članice EU-a zbog gušenja demokratije u svojoj domovini, ali je na samit u Rim doputovao jer je organizator skupa UN-a.