{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ahmadinejad: 'Izraelska vlast je rasistička'

F
20.4.2009. u 17:16
0
30
Ahmadinejad: 'Izraelska vlast je rasistička'
0
Ahmadinejad: 'Izraelska vlast je rasistička'
Foto: AP
Strani diplomati napustili su u ponedjeljak UN-ovu konferenciju o rasizmu u Ženevi nakon što je iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad izraelsku vlast nazvao rasističkom.
Nekoliko minuta prije nego što je iranski šef države stupio za govornicu barem troje protestnika prerušeno u klaunove dobacivalo mu je "Rasist! Rasist!", a zatim su ih iz dvorane izveli redari UN-a, prenosi agencija AFP.

"Nakon Drugoga svjetskog rata (saveznici) su proveli vojnu agresiju lišavajući zemlje cijelu naciju izgovarajući se na patnje što su ih pretrpjeli Jevreji", objasnio je Ahdmadinedžad u svome govoru.

"Poslali su migrante iz Evrope, Sjedinjenih Država i svijeta gdje je počinjen holokaust kako bi uspostaviti rasističku vladu u okupiranoj Palestini", rekao je Ahmadinedžad.

Zapad je "rasističkom režimu u Palestini" dao "odriješene ruke da nastavi svoje zločine", rekao je Ahmadinedžad, citira agencija DPA.

Za rat u Iraku rekao je da su ga planirali "cionisti (Izrael) i njihovi saveznici" te da "svjetski cionizam personificira rasizam".

Na samitu se nisu pojavile SAD, Australija, Kanada, Njemačka, Poljska i Italija. Naime, te države su bojkotirale konferenciju zbog straha kako bi mogla biti platforma za ono što je američki predsjednik Barack Obama nazvao "licemjernim i kontraproduktivnim" antagonizmom prema Izraelu.

Ahmadinejad je jedini predsjednik koji je prihvatio UN-ov poziv da prisustvuje samitu. Francuska, Britanija i Češka poslale su ambasadore.

Francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner, izjavio je kako će diplomati napustiti konferenciju "Durban II" ako bude korištena kao poligon za napade na Izrael.

"Nećemo tolerirati nikakve ispade ili provokacije", izjavio je Kouchenr za medije.

Ujedinjene nacije su namjeravale težište samita staviti na ublažavanje etničkih i rasističkih napetosti prema radnicima imigrantima i manjinama, ali je govor iranskog predsjednika, koji se pogodio baš sa Danom sjećanja na žrtve holokausta, osujetio UN-ove planove.

Mohmoud Ahmadinejad je već ranije izjavio kako bi "Izrael trebalo izbrisati s mape", te je preispitivao postojanje holokausta.

Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini komentirao je nemogućnost slaganja 27 članica UN-a oko svrhe konferencije kao veliki neuspjeh.

"Otići tamo i ponašati se poput tihog svjedoka ne koristi ničemu. Samo riskiramo uvlačenje u nešto što nam ne treba", dodao je Frattini.

Sjedinjene Države i Izrael napustili su posljednju UN-ovu konferenciju u Durbanu, u Južnoj Africi 2001. kada su arapske države okarakterizirale cionizam kao rasizam.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: