Svijet
0

Ahmadinejad: Izrael će uskoro biti uništen

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Iranski tvrdolinijaški predsjednik Mahmoud Ahmadinejad u nedjelju je izjavio da će svijet uskoro svjedočiti uništenju Izraela, javila je zvanična novinska agencija Islamske Republike.

Ahmadinejad je izjavio kako je rat između Izraela i Hezbollaha prošlog ljeta po prvi put pokazao "da je hegemonija okupatorskog režima (Izreala) propala i da je libanski narod pritisnuo dugme kojim započinje odbrojavanje dana do uništenja cionističkog režima", navela je IRNA njegove riječi, prenosi AP.

"Uz Božiju pomoć, u bliskoj budućnosti bit ćemo svjedoci uništenja iskvarenog okupatorskog režima", navodi agencija Ahmadinejadove riječi tokom govora pred stranim gostima, uglavnom iz afričkih, arapskih i susjednih zemalja koji su prisustvovali ceremoniji obilježavanja 18. godišnjice smrti ajatolaha Ruhollaha Khomenija, koji je poznat kao otac iranske Islamske revolucije iz 1979.

Izraelski premijer Ehud Olmert izgubio je podršku javnosti nakon što Izrael nije uspio da ostvari svoje ciljeve tokom 34-dnevnog rata prošlog ljeta s gerilcima Hezbollaha u Libanu - oslobađanje dvojice zarobljenih vojnika i slamanje militantne grupe.

Rat je buknuo nakon što su dvojicu izraelskih vojnika oteli Hezbollahovi militanti, koji uživaju podršku Irana i Sirije, u prekograničnoj raciji. Borbe su okončane primirjem uz posredovanje UN-a koje poziva na razmještanje UN-ovih mirovnjaka i libanskih vojnika u južnom Libanu duž granice s Izraelom.

Ahmadinejad je i u prošlosti davao antiizraelske komentare.

U oktobru 2005., on je izazvao zgražanje na Zapadu kada je izjavio u svom govoru da izraelski "cionistički režim mora biti zbrisan s mape".

Njegove pristalice tvrde da su Ahmadinijadove riječi pogrešno protumačene i trebale bi biti bolje prevedene kao "izbrisan iz stranica vremena" - nagovještavajući kako će Izrael nestati sam od sebe a neće biti uništen.