Svijet
0

Ahmadinejad: Iran nastavlja s nuklearnim programom

FENA
Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinejad izjavio je u petak, dan nakon što je Francuska uputila poziv Evropi za pooštravanje sankcija kako bi se zauzdao zvanični Teheran, da je Iran prevazišao probleme na putu proizvodnje atomske energije, u čemu ga "niko ne može zaustaviti".

"Objavljujem cijelom svijetu da je iranska nacija prevazišla problematične tačke na polju atomske energije i da nijedna svjetska sila ne može zaustaviti ovu naciju u postizanju sve značajnijih dostignuća na tome polju", rekao je Ahmadinejad, prenosi iranska držvana novinska agencija IRNA.

Šef francuske diplomatije Bernard Kouchner zatražio je od svojih kolega u Evropskoj uniji da zbog nuklearnog programa koji razvija Teheran razmotre širenje postojećih sankcija na iranski bankarski sektor prije usvajanja nove rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a o Iranu.

Svijet ne može sebi dozvoliti da čeka na akciju UN-a koju "koče" Rusija i Kina, naveo je Kouchner u pismu šefovima diplomatija EU-a.

Neimenovani diplomati tvrde da je Iran instalirao 3.000 centrifuga, što je dovoljno za početak prerade potrebne količine nuklearnog goriva, ali da će biti povezane i raditi na velikoj brzini i na duži period radi dostizanje potrebnog praga prerade, prenijela je agencija Reuters.

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) izjavio je u utorak Financial Timesu da Iran puni centrifuge uranom radi obogaćivanja, ali samo 10 posto njihovih kapaciteta, što je, kako ocjenjuje, daleko od posjedovanja nuklearnog oružja.

Zapadne sile strahuju da zvanični Teheran želi proizvesti nuklearnu bombu pod "maskom" nuklearnog programa u civilne svrhe, dok iranske vlasti tvrde da je jedini cilj tog programa proizvodnja električne energije.

Iranu su zbog odbijanja da obustavi nuklearni program u dva navrata uvedene sankcije UN-a, a prijete mu i nove sankcije.

Šest svjetskih sila postiglo je prošlog petka dogovor o odgađanju usvajanja rezolucije protiv Irana u Vijeću sigurnosti UN-a do novembra, kada IAEA treba predstaviti izvještaj o napretku Irana u ispunjavanju međunarodnih obaveza.