Mir Hossein Moussavi
0

"Ahmadinejad gura Iran u diktaturu"

FENA
Foto: Daylife.com
Foto: Daylife.com
Tokom neobično oštre predizborne debate u srijedu navečer, vodeći iranski proreformski kandidat optužio je tvrdolinijaškog predsjednika Mahmouda Ahmadinejada da gura Iran u "diktaturu" i šteti ugledu zemlje u svijetu dovodeći u pitanje holokaust.

Tokom 90-minutne TV debate Ahmadinejad i njegov suparnik Mir Hossein Moussavi razmijenili su direktne i otvorene kritike kakve se ne mogu čuti na iranskoj političkoj sceni, gdje se sukobi često uviju u nejasni i uglađeni rječnik.

Moussavi je često tokom debate izgledao samouvjereno i u više navrata je izbacivao Ahmadinejada iz ravnoteže oštrim optužbama o iranskim unutrašnjim problemima i njegovim gafovima na međunarodnoj političkoj pozornici, javio je AP.

"Vaš metod (vladanja) definitivno vodi u diktaturu", poručio je Moussavi Ahmadinejadu, koji se često vrpoljio u svojoj stolici tokom debate i ironično se smješkao dok je Moussavi govorio.

Moussavi je izjavio da je Iran "srozan" u očima svijeta Ahmadinejadovim oštrim stilom i neprimjerenim izjavama. Samo nekoliko sati ranije Ahmadinejad je ocijenio holokaust "velikom prevarom" i kazao kako ga Izrael koristi za zadobijanje međunarodne podrške.

"Dostojanstvo naše zemlje je ugroženo. Srozani smo u očima svijeta. Napetosti su se povećale (u vrijeme Ahmadinejada). Je li to u iranskom interesu?" - upitao je Moussavi.

Bivši iranski premijer Moussavi i Ahmadinejad su u sve tješnjoj utrci uoči izbora zakazanih za 12. juni.

Ishod izbora će odrediti iransku politiku u ključnim pitanjima koja stoje pred zemljom kao što je spor sa Zapadom oko nuklearnih ambicija Irana i mogućnosti pokretanja historijskih razgovora s Washingtonom nakon skoro 30 godina prekida diplomatskih odnosa.