Bliski istok
0

Ahmadinedžadova retorika - teatralnost ili prijetnja?

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Verbalni napad iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada na Izrael tokom govora na konferenciji UN u Ženevi šokiraće samo one koji nisu navikli na njegovu retoriku, piše "Times i ocjenjuje da njegova teatralnost ne bi bila toliko značajna da Iran nije ključna država na Bliskom istoku, od koje zavisi mogućnost da region upadne u najgori ratni sukob u modernoj istoriji.

Konferencija UN u Ženevi posvećena rasizm opravdala je epitet "kontroverzni", koji je i prije početka dobila, komentariše list i napominje da su skup bojkotovale SAD i njihovi najbliži saveznici, a predstavnici članica EU napustili salu kada je iranski predsjednik nazvao izraelsku Vladu "rasističkom".

"Times" navodi da je nevolja u tome što iranski lider slične stvari ne izgovara zbog efekta na slušaoce, već zato što u njih i vjeruje.

List napominje da se, međutim, u obraćanju tvrdokornih iranskih zvaničnika i u tamošnjim državnim medijima često može čuti da je jevrejska država "vještačka tvorevina" Zapada koja će ubrzo nestati, kako bi Palestina bila vraćena Palestincima.

"Times" piše da je prošlomjesečna "maslinova grančica", koju je američki predsjednik Barack Obama ponudio Iranu u Teheranu odbačena kao nejasna i neuvjerljiva, te da nema nagovještaja odustajanja od programa obogaćenja uranijuma koji bi Iranu već do kraja godine mogao da omogući dovoljno materijala za nuklearnu bojevu glavu.

"Sa novom desničarskom vladom Benjamina Netanjahua u Izraelu tu su svi elementi za opasnu eskalaciju, a varaju se oni koji misle da bi sukob bio lokalne prirode," piše "Times".