|

Ahmadinedžad: Vlada SAD koristi se "prisilom, iznudom i nepravdom"

Ahmadinedžad: Vlada SAD koristi se "prisilom, iznudom i nepravdom"
0
F
FENA
29.11.2006. u 22:12
0
komentara
0

dijeljenja
Ahmadinedžad: Vlada SAD koristi se "prisilom, iznudom i nepravdom"
Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad u srijedu je u pismu američkom narodu, optužio vladu u Washingtonu da se koristi "prisilom, iznudom i nepravdom" i pozvao Sjedinjene Države da se povuku iz Iraka.
Ahmadinedžad u pismu na pet stranica također poziva Washington da prizna palestinsku državu i upozorava Demokratsku stranku kako će, nakon preuzimanja kontrole u Kongresu biti "odgovorna pred narodom i poviješću". Pismo je agencija Reuters primila od iranske misije pri UN-u.

Iranski čelnik koji je u maju ove godine predsjedniku SAD-a George W. Bushu uputio pismo na 18 stranica, koje je ostalo bez odgovora, kaže kako se sada prijateljski obraća američkom narodu jer Iran i SAD dijele odgovornost za "promicanje i zaštitu slobode, ljudskog dostojanstva i integriteta".

"Vlade su tu da služe svojim narodima. Ni jedan narod ne želi podržati ugnjetavača. Nažalost, američka administracija ne poštuje ni svoje javno mnijenje i ostaje prva u podršci gaženju prava palestinskog naroda", piše iranski predsjednik.

"Moguće je vladanje zasnivati na pristupu različitom od prisile, iznude i nepravde", navodi Ahmadinedžad.

Na kraju kaže kako u Iraku sada postoje ustav i vlada, te kako bi bilo puno korisnije dovesti američke oficire i vojnike kući, a astronomske troškove intervencije u Iraku preusmjeriti u dobrobit i prosperitet američkog naroda.

"Kao što dobro znate, mnoge žrtve Katrine i dalje pate, a bezbrojni Amerikanci nastavljaju živjeti u siromaštvu i kao beskućnici", ustvrdio je predsjednik Irana u poruci američkom narodu.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.