{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ahmadinedžad: Rezolucija UN-a "komad bačenog papira"

F
24.12.2006. u 11:18
0
0
Ahmadinedžad: Rezolucija UN-a "komad bačenog papira"
0
Ahmadinedžad: Rezolucija UN-a "komad bačenog papira"
Predsjednik Irana Mahmud Ahmadinežad izjavio je u nedjelju u Teheranu da je rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija o uvođenju sankcija toj državi "komad bačenog papira" koji ne može uplašiti Islamsku Republiku.
"Riječ je o komadu odbačenog parpira...kojim pokušavaju uplašiti Iračane...U interesu je Zapada da žive sa nuklearno sposobnim Iranom", rekao je Ahmadinežad.

Iranski predsjednik je upozorio da će oni koji su pomogli donošenje rezolucije uskoro zažaliti zbog svoje površne odluke i najavio da će Iran proslaviti svoja nuklearna dostignuća u februaru, prenijela je državna novinska agencija IRNA.

Prethodno je glavni iranski pregovarač za nuklearna pitanja Ali Laridžani izjavio da će ta zemlja od danas početi instaliranje 3.000 centrifuga u postrojenju za obogaćivanje urana u Natancu, kao prvi odgovor na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a.

"Počet ćemo naše aktivnosti na instalaciji (centrifuga) u postrojenju u Natancu, počev od nedjelje", rekao je Laridžani iranskom listu "Kajhan".

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je jednoglasno u subotu uvečer u New Yorku paket kaznenih mjera Iranu zbog nastavka razvoja nuklearnog programa.

Iranske vlasti su osudile rezoluciju, nazvavši je nelegalnom mjerom, izvan nadležnosti vijeća sigurnosti, koja neće imati uticaja na "mirnodopski" program razvoja nuklearnog naoružanja te države.

"Kao što smo više puta rekli... korišćenje Vijeća (sigurnosti) da se izvrši pritisak na Iran... učinit će nas još odlučnijim da ostvarimo naše nuklearne ciljeve", rekao je Laridžani.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Mohamad Ali Hoseini izjavio je u nedjelju da Teheran, poslije usvajanja rezolucije u Vijeću sigurnosti ne smatra potrebnim da nastavi saradnju s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) na ranijem nivou.

Vijeće sigurnosti je zabranilo trgovinu s Iranom za sve vrste "materijala i tehnologija" koje se mogu koristiti u razvoju atomskog programa, te zamrznulo sredstva i zabranilo putovanja osobama koje učestvuju u ambicioznom projektu Irana.

Rezolucijom se također od Irana traži da obustavi sva istraživanja vezana za proces obogaćivanja urana, kao što su ponovna prerada i reaktori za tešku vodu, kao i sistem balističkih raketa.

Iran je u oktobru instalirao drugu grupu od 164 centrifuge, namijenjene obogaćivanju urana. Namjera iranskih vlasti je da do marta 2007. instaliraju 3.000 centrifuga koje će obogaćivati uran na nivou neophodnom za rad atomskih centrala.

Laridžani je također optužio Vijeće sigurnosti za dvostruke standarde u međunarodnim odnosima, pri čemu se Iran kažnjava, dok se na atomski arsenal Izraela gleda blagonaklono.

Tvorci rezolucije, Velika Britanija, Francuska i Njemačka, pozvali su Iran da se vrati pregovorima, dok su se Sjedinjene Američke Države založile za uvođenje oštrijih mjera prema režimu u Teheranu.

Podsekretar za politička pitanja State Departmenta Nicholas Burns, izjavio je da "rezolucija sama po sebi nije dovoljna" i naveo da SAD očekuje od Rusije, Kine i Japana da stave tačku na poslove s Iranom, prije svega na kreditiranje iranske ekonomije.

Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a okončan je dvomjesečni diplomatski manevar SAD-a, Ruske Federacije i Narodne Republike Kine u vezi s nivoom sankcija kojima treba izložiti vlasti u Teheranu zbog nesaradnje s međunarodnom zajednicom.

Njemačka, Velika Britanija i Francuska potrošle su devet sedmica kako bi približili stavove SAD-a s argumentima Rusije i Kine.

Otuda je iz prvobitnog prijedloga sankcija "izbrisano" spominjanje nuklearne elektrane Bushehr na jugozapadu Irana koju, za naknadu od 800 miliona dolara, grade Rusi.

Sjedinjene Države optužuju Iran da pod maskom razvoja izvora nuklearne energije pokušava stvoriti atomsko oružje, što Teheran odlučno odbacuje.

Iran je upozorio da će uvođenje sankcija "predstavljati akt agresije" protiv te države.

Američku opsjednutost iranskim nuklearnim programom dodatno podgrijavaju izvještaji da ta država kontrolira veliki dio vlasti u Iraku i finansijski pomaže radikalne islamiste iz libanskog Hezbollaha u nastojanju da postane vodeća sila na Bliskom istoku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: