Svijet
0

Ahmadinedžad prekorio međunarodnu zajednicu zbog situacije u Palestini

FENA
Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad je u utorak na zasjedanju Generalne skupštine UN-a prekorio međunarodnu zajednicu, naročito Vijeće sigurnosti, zbog nesposobnosti da palestinski narod zaštiti od izraelskih zločina.

U govoru na otvaranju 61. redovne godišnje sesije Generalne skupštine UN-a, Ahmadinedžad je izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog "bombardiranja Palestinaca u njihovim domovima i ubijanja njihove djece na ulicama i sokacima".

"Nijedan organ, čak ni Vijeće sigurnosti, ne štiti ih", rekao je Ahmadinedžad.

On je oštro kritikovao "slijepu i neopravdanu podršku cionističkom režimu".

Također je kritikovao Vijeće sigurnosti zbog nesposobnosti da zatraži prekid vatre, saopćila je Ambasada Islamske Republike Iran u Sarajevu.

"Trideset i tri duga dana i noći Libanci su živjeli pod baražnom vatrom i bombama. Rezultat toga - gotovo milion i po raseljenih ljudi. Članice Vijeća sigurnosti, međutim, umjesto da priteknu u pomoć, neprijatelju su praktično pružili šansu da vojnim putem ostvari svoje ciljeve", rekao je iranski predsjednik.

"Bili smo svjedoci nemoći Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koji pod utjecajem izvjesnih sila čak nije ni zatražio prekid vatre". "Zašto je Vijeće sigurnosti sve to vrijeme sjedilo ne reagujući dok smo svi mi bili svjedoci gnusne zločinačke agresije protiv Libanaca i ponavljanja tragedija sličnih one u Kani. Zašto?", upitao je Ahmadinedžad.

Govoreći o motivu, Ahmadinežad je kazao da su razlozi evidentni. "Kako Vijeće sigurnosti uopće može da obavlja svoju dužnost kada iza svih tih neprijateljstva stoji sila koja je ujedno permanentna članica tog istog organa?"

Komentirajući formiranje palestinske vlade pod rukovodstvom Hanije, Ahmadinedžad je kazao: "Ta vlada formirana je demokratskim putem, i odraz je slobodnog izbora naroda, u dijelu palestinske teritorije. Ali umjesto da dobije podršku takozvanih pobornika demokratije, njeni ministri i poslanici slobodnom voljom izabranog parlamenta ilegalno su kidnapovani i zatočeni, naočigled međunarodne zajednice."

"Koji je organ ili međunarodna organizacija ustala u odbranu tako surovog odnosa prema nekoj vladi? I zašto Vijeće sigurnosti ništa nije preduzelo?"

Iranski predsjednik kazao je da korijen palestinskog problema seže iz Drugog svjetskog rata. Pod izgovorom zaštite preživjelih u tom ratu, palestinska zemlja oteta je vojnom intervencijom, agresijom i raseljavanjem miliona njenih stanovnika, i data pod kontrolu preživjelima. Kasnije su tek počele da dolaze i naseljavaju se veće grupe iste populacije, iz svih krajeva svijeta, čak i iz mjesta koja nisu bila pogođena ratom. Formirana je njihova vlada, a teritorija drugog naroda počela silom da se otima. Milioni pravih stanovnika te teritorije protjerano je iz svoje domovine u dijasporu.

"To je velika tragedija, bez presedana u historiji", rekao je Ahmadinedžad.

"Izbjeglice su nastavile da žive u privremenim izbjegličkim kampovima, a mnogi su umrli u nadi da će se jednoga dana vratiti u domovinu. Da li iko može razumno, zakonski ili legalno da opravda razloge za takvu tragediju?", upitao je iranski predsjednik. Ahmadinedžad je elaborirao proces stvaranje cionističkog režima, i rekao: "Izgovor za formiranje režima koji je okupirao sveti grad al-Kods (Jerusalim) toliko je neodrživ da se niko i ne usuđuje da o tome prozbori iz straha od prave istine".

Predsjednik je izrazio žaljenje zbog tragedije kojoj nema kraja, jer je na tuđoj teritoriji uspostavljen jedan režim.

"Od samih početaka taj režim je bio neprekidan izvor prijetnji i nestabilnosti na Bliskom istoku izazvanjem ratova, prolivanjem krvi i sprečavanjem progresa u zemljama u regionu. Isti režim pojedine sile koriste kao instrument za podele, prinude i pritisak na narode u regionu", rekao je Ahmadinedžad.

On je kazao da je svjestan da "podsjećanje na historijske činjenice mogu da uznemire pojedine zagovornike tog režima". "To su, međutim, prave činjenice, nikako mit. To su tužne činjenice historije koja se pred našim očima odvija", rekao je Ahmadinedžad. Obraćajući se šefovima država i vlada zemalja članica Ujedinjenih naroda, iranski predsjednik je rekao da se krize u savremenom svijetu mogu riješiti ako se poštuju etika i duhovnost.

"Niko nije superioran u odnosu na druge. Nijedan pojedinac ili država ne može prisvojiti specijalne privilegije niti prenebregavati prava drugih i, pritiscima i zloupotrebom vlastitog utjecaja, sebe proglasiti za međunarodnu zajednicu", naglasio je Ahmadinežad. „Po svemu sudeći, zaoštravanje neprijateljstava i terorizam služe im kao izgovor da ostanu u Iraku“, kazao je.

Loše stanje sigurnosti u Iraku ima utjecaja na region u cjelini, naglasio je Ahmadinedžad i upitao da li je Vijeće sigurnosti u poziciji da u Iraku utvrdi mir i sigurnost „kad su sami okupatori, koji su se pokazali nesposobnima, stalni članovi tog tijela“.

„Gdje narod Iraka da potraži utočište i od koga vlada Iraka da potraži pravdu?“, upitao je.

Nepravde, kivnost, agresije i ratovi mogu postati prošlost tek kad ljudi nauče da se međusobno poštuju, zaključio je iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad. Iranski predsjednik je oštro kritikovao novi svjetski poredak.

"Novi svjetski poredak oblikovan je prema aršinima određenih svjetskih sila koje sebe izjednačavaju s međunarodnom zajednicom i donose odluke o kontroli drugih 180 država", rekao je Ahmadinedžad.

"U novom svetskom poretku velike sile sebe smatraju gospodarima čitavog svijeta, dok druge nacije treba da budu zadovoljne statusom građana drugog reda", dodao je iranski predsjednik.

"Zašto organ UN nikada nije pozvao na odgovornost vlade Sjedinjenih Država ili Velike Britanije u vezi s agresijama, okupacijama ili kršenjem međunarodnog prava, što se kosi sa njihovom obavezom, kao permanentnim članicama VS UN, da očuvaju mir i stabilnost u svijetu?"

Ponašanje tih sila najveći su izazov današnjice s kojim se suočava ne samo VS UN već i druge svjetske organizacije, istakao je Ahmadinežad.

"Sadašnja struktura i način rada UN-a, naročito VS, dovodi se u pitanje, jer ne samo što ne odgovara očekivanjima ove generacije već ni potrebama čovječanstva u cjelini", zaključio je Ahmadinežad. On je kazao da su VB UN hitno potrebni "legitimitet i efikasnost". Ahmadinežad je zaključio da UN ne mogu biti djelotvorne bez "reformiranja Vijeća sigurnosti".