{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ahmadinedžad: Potreban svjetski islamski sud za ratne zločine

F
4.12.2007. u 10:40
0
0
Ahmadinedžad: Potreban svjetski islamski sud za ratne zločine
0
Ahmadinedžad: Potreban svjetski islamski sud za ratne zločine
Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad, koji optužuje Zapad za monopol moći u svjetskim organizacijama, predložio je u utorak uspostavu međunarodnog islamskog suda koji bi sudio ratnim zločinicima i ostalim prekršiteljima ljudskih prava.
Predsjednik je dao oskudne detalje o svom prijedlogu koji je objavio na sastanku šefova pravosuđa islamskih zemalja. On je, međutim, ponovio svoje tvrdnje da tijelima poput Vijeća sigurnosti UN-a manipulira Zapad, javio je Reuters.

"Danas je neophodno stvoriti međunarodni islamski sud koji bi proganjao i pratio međunarodne zločince, one koji krše prava nacija, ratne zločince i vlade", izjavio je Ahmadinedžad u govoru koji je prenosila televizija.

Međunarodna zajednica već ima dva suda, jedan koji se bavi ratnim zločincima i drugi koji rješava sporove među državama. Oba imaju sjedište u Hagu.

Međunarodni krivični sud uspostavljen je 1998. kako bi sudio za slučajeve ratnih zločina. Međunarodni sud pravde uspostavljen je u 1946. kako bi rješavao sporove među zemljama i najviša je pravna vlast Ujedinjenih nacija.

"Neke međunarodne organizacije, posebno Vijeće sigurnosti, nisu stvorene na osnovu pravde. Način na kojim to vijeće vlada simbol je nepravde s globalnim posljedicama", izjavio je iranski predsjednik.

"U tom vijeću neke članice imaju posebna prava da podnose tužbe, budu tužioci i suci u isto vrijeme. One uživaju potpuni imunitet", kazao je.

Ahmadinedžad, čija zemlja provodi islamsko pravo ili šerijat, optužio je SAD i njegove saveznice, poput Britanije, da zloupotrebljavaju svoje ovlasti dobijene nakon Drugoga svjetskog rata nametanjem svjetskog poretka koji zanemaruje prava ostalih.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Opravdavate li blokade saobraćajnica zbog previsoke cijene goriva?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: