Svijet
0

Ahmadinedžad: Potreban svjetski islamski sud za ratne zločine

FENA
Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad, koji optužuje Zapad za monopol moći u svjetskim organizacijama, predložio je u utorak uspostavu međunarodnog islamskog suda koji bi sudio ratnim zločinicima i ostalim prekršiteljima ljudskih prava.

Predsjednik je dao oskudne detalje o svom prijedlogu koji je objavio na sastanku šefova pravosuđa islamskih zemalja. On je, međutim, ponovio svoje tvrdnje da tijelima poput Vijeća sigurnosti UN-a manipulira Zapad, javio je Reuters.

"Danas je neophodno stvoriti međunarodni islamski sud koji bi proganjao i pratio međunarodne zločince, one koji krše prava nacija, ratne zločince i vlade", izjavio je Ahmadinedžad u govoru koji je prenosila televizija.

Međunarodna zajednica već ima dva suda, jedan koji se bavi ratnim zločincima i drugi koji rješava sporove među državama. Oba imaju sjedište u Hagu.

Međunarodni krivični sud uspostavljen je 1998. kako bi sudio za slučajeve ratnih zločina. Međunarodni sud pravde uspostavljen je u 1946. kako bi rješavao sporove među zemljama i najviša je pravna vlast Ujedinjenih nacija.

"Neke međunarodne organizacije, posebno Vijeće sigurnosti, nisu stvorene na osnovu pravde. Način na kojim to vijeće vlada simbol je nepravde s globalnim posljedicama", izjavio je iranski predsjednik.

"U tom vijeću neke članice imaju posebna prava da podnose tužbe, budu tužioci i suci u isto vrijeme. One uživaju potpuni imunitet", kazao je.

Ahmadinedžad, čija zemlja provodi islamsko pravo ili šerijat, optužio je SAD i njegove saveznice, poput Britanije, da zloupotrebljavaju svoje ovlasti dobijene nakon Drugoga svjetskog rata nametanjem svjetskog poretka koji zanemaruje prava ostalih.