Svijet
0

Ahmadinedžad očekuje da Obama promijeni američki pristup

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad izjavio je u srijedu da bi novoizabrani američki predsjednik Barack Obama trebao promijeniti američki pristup prema zemljama u svijetu, a posebno prema Iranu.

"Promjene koje je propagirao Obama ne bi trebale biti vještačke. Ono što je bitno je promjena stava prema zemljama", izjavio je Ahmadinedžad u govoru u mjestu Sari u sjevernom Iranu, kojeg je prenijela TV mreža Khabar.

Ahmadinedžad je prvi iranski predsjednik od islamske revolucije iz 1979. koji je uputio čestitku svom američkom kolegi na njegovom uspjehu u izbornoj utrci.

Ahmadinedžad je izjavio da se on i kompletna iranska vlada nadaju da će se odnosi sa SAD-om poboljšati pod Obamom nakon skoro tri decenije prekida diplomatskih veza.

Iranski ministar vanjskih poslova Hassan Ghashgavi izjavio je u ponedjeljak da će Teheran pozitivno odgovoriti na svaku promjenu politike Washingtona prema Iranu ako Obama provede u djelo svoju predizbornu parolu o promjenama.

Administracija predsjednika Georgea Busha svrstala je Iran u takozvanu "osovinu zla" i optužila je islamsku republiku za sponzoriranje terorizma i vođenje tajnog programa stvaranja atomske bombe.

Negirajući optužbe, Teheran je nazivao SAD "Velikom sotonom" i neprijateljem islama i muslimana širom svijeta.