Svijet
0

Ahmadinedžad obećao "napredak" u nuklearnom domenu

FENA
Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad obećao je u nedjelju da će Iranci biti svjedoci "napretka" u nuklearnom domenu koji će biti ostvaren do 9. aprila.

"Vi ćete do 20. farvardina biti svjedoci jedinstvenog napretka iranskog naroda u domenu industrije, poljopriverde, a posebno u domenu nuklearne energije", kazao je predsjednik u javnom obraćanju.

Glasnogovornik vlade Gholam Hossein Elham je kazao polovinom januara da će vlasti iskoristiti praznik revolucije kako bi objavili da je Iran "potpuno dovršio svoj nuklearni program.

Krajem decembra, doministar vanjskih poslova Mehdi Mostafavi je objasnio da će dekada Fajra, a to je ime za proslavu revolucije iz 1979. godine, biti prilika da krene "prva faza proizvodnje nuklearnog goriva za industrijske potrebe".

Ahmadinedžad je u nedjelju ponovo odbacio princip obustavljanja obogaćivanja urana koji su zatražile dvije rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, 1696 i 1737.

"Danas je nuklearno pitanje potpuno ispolitizirano", kazao je predsjednik, dodavši da je "prirodno da iranski narod ne prihvata nametnute stvari" kao što su rezolucije.