Svijet
0

Ahmadinedžad: Novo poglavlje u "bratskim" odnosima Irana i Iraka

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinedžad izjavio je u nedjelju kako je njegova historijska posjeta Iraku otvorila novo poglavlje u "bratskim" odnosima između dvije zemlje, koje su nekada bile neprijatelji.

Ahmadinedžad je prvi iranski predsjednik koji je posjetio Irak. Njegova posjeta ne naglašava samo rastući uticaj njegove zemlje na arapskog susjeda u postsadamovskoj eri nego je također i prkošenje Sjedinjenim Državama, koje optužuju Iran za obuku i davanje oružja šiitskim ekstremistima u Iraku.

Iranski lider krenuo je s bagdadskog aerodroma na sastanak s iračkim predsjednikom Jalalom Talabanijem koji mu je organizovao doček na crvenom tepihu. Dvojica lidera poljubila su se četiri puta u obraze na tradicionalni način a orkestar je izvodio nacionalne himne dvije zemlje.

"Imali smo veoma dobre razgovore koji su bili prijateljski i bratski. Imamo uzajamne interese i dijelimo iste stavove na svim poljima, a obje strane planiraju poboljšati veze što je moguće više", izjavio je Ahmadinedžad na konferenciji za novinare s Talabanijem u iračkoj predsjedničkoj rezidenciji, smještenoj u teško utvrđenoj Zelenoj zoni na obali Rijeke Tigris, gdje se nalazi i nova američka ambasada.

Talabani je izjavio da su dvojica lidera raspravjala o političkim, sigurnosnim i naftnim pitanjima te da kasnije planiraju potpisati nekoliko sporazuma. On je, međutim, kazao da o pitanju granica, uključujući i sporni vodeni prolaz Shatt al-Arab, nije raspravljano.

Iran negira američke optužbe da pomaže militantima, a Ahmadinedžad je istaknuo da njegova zemlja želi stabilan Irak koji bi dao svoj doprinos regiji.

"Jedinstveni Irak, suvereni Irak i napredni Irak na korist je svim zemljama u regiji i narodu Irana", izjavio je.